„Tartif“ najbolja predstava po oceni stručnog žirija

Završeno četvrto „Pozorišno proleće“

Svečanošću u okviru koje su dodeljene nagrade od strane stručnog, novinarskog i žirija publike, kao i izvođenjem predstave „Limunacija“ Dušana Kovačevića, u režiji Nebojše Bradića Narodnog pozorišta u Nišu, u ponedeljak, 15. aprila, spuštena je zavesa na četvrto „Pozorišno proleće“. Tokom nedelju dana, publika je uživala u sedam najboljih predstava u produkciji institucionalnih pozorišta Srbije selektora Zorana Karajića, a prikazan je i kratak film „Četvrto proleće“, čiji je autor Jovo Marjanović.

Još pet nagrada za „Tartifa“

-Četvrto „Pozorišno proleće“ provelo je protekle nedelje Šabac kroz teatarski život Srbije. Uživali smo, sa smehom i suzama, zapitani nad tim kako nam se dogodilo da živimo u Salemu i da nam Tartif lomi duše, ali bez te zapitanosti nije moguće doneti odluku o borbi za promene. Lepota pozorišnih dela kojoj smo svedočili učvršćuje nas u uverenju da za nas kao narod ima nade. U Šapcu izdvajamo sedam posto za kulturu i zato je moguće održati ovakav festival. Izaći ćemo pred Srbiju sa velikim planom kulturne politike- dva posto državnog budžeta za kulturu. Umesto 9,5- 25 milijardi dinara za pozorišta, biblioteke, filmove, likovnu, muzičku umetnost, zaštitu kulturnog nasleđa, sve što omogućava stvaralaštvo- poručio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Predstava „Tartif“ po motivima originalne Molijerove drame, autora i reditelja Igora Vuka Torbice u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu proglašena je najboljom predstavom u celini i odnela još pet nagrada: kompozitoru Vladimiru Pejkoviću za muziku, za najbolju žensku ulogu Hani Selimović (Dorina), za najbolju mušku ulogu Saši Torlakoviću (Tartif), mladoj glumici Danici Grubački za ulogu Marijane, za najbolju režiju Igoru Vuku Torbici.

-Dobiti nagradu u jedinom slobodnom gradu u Srbiji u ovom pozorištu i na festivalu koji je za samo četiri godine postojanja pokazao izuzetan autoritet, značajno je u ovom trenutku i za naše pozorište koje vodi opaku borbu za adekvatnu upravu- istakla je Grubački, dok je Selimovićeva navela da je privilegovana što je među Šapčanima.

-Zahvalna sam žiriju što je prepoznao da je ovo predstava pomalo o svima nama. Hvala slobodnoj šabačkoj publici i slobodnim građanima Šapca, želim vam da se svi više ugledamo na vas- poručila je ona.

„Balkanski špijun“ najbolji po oceni publike   

Nakon sedam dana ozbiljnih i raznovrsnih pozorišnih događaja, rukovodeći se kriterijumom kreativne minucioznosti u umetničkom radu, žiri u sastavu Karpo Godina (predsednik), Nikola Ristanovski i dr Petar Kaukov jednoglasno je nagrade dodelio za kreativna glumačka ostvarenja u tandemu Ljubomiru Bandoviću i Neli Mihailović za uloge Ilije i Danice Čvorović u predstavi „Balkanski špijun“ u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu.

-Za mene kao glumicu partnerska igra je možda najvažniji segment jednog pozorišnog čina, a kad vam za partnera daju Ljubomira Bandovića, onda je pozorišna čarolija moguća i mislim da publika to uvek prepozna. Hvala žiriju na prepoznavanju tog trenutka i divnoj šabačkoj publici, vaša nagrada nosi posebnu težinu- istakla je Mihailovićeva.

Novinarski  žiri u sastavu: Teofil Pančić, Aleksandra Ćuk i Gordana Manjenčić, doneo je  odluku da se nagrada zalog za budućnost dodeli glumici Marti Bjelici, koja u impresivnom sadejstvu sa svojim koleginicama  briljira u ulozi mlade Petrije, možda i najtežem glumačkom zadatku u predstavi „Petrijin venac“ Ateljea 212 i glumcu Joakimu Tasiću za izuzetno komičarsko ostvarenje u veoma zahtevnoj i stilski rizičnoj ulozi Simeona Njegovana u predstavi „Korešpodencija“ Zvezdara teatra.

-Dobro odigrati ulogu je nemoguće bez pisca koji je tu ulogu napisao, nemoguće je i bez divnih kolega, koji su pored svojih bravura služili i meni, kao i reditelja. Svaka nagrada mladom stvaraocu znači i daje mu potvrdu da je ono što radi tačno i istinito- naveo je u pismu Tasić, koji je zbog igranja predstave sa koleginicom sa kojom deli nagradu bio sprečen da prisustvuje dodeli.

Na ovogodišnjem „Pozorišnom proleću“ prvi put je za svoju omiljenu predstavu u zvaničnoj konkurenciji za nagrade glasala i publika, a najvišu- 4,75 (od jedan do pet), dobio je „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat Narodnog pozorišta u Beogradu.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version