Svi bismo dobili uvođenjem jednosmenskog rada

OŠ „NATA JELIČIĆ“ IMA PROSTORA ZA NOVI OBJEKAT

Nakon što je krajem prošle godine dobila novu fiskulturnu salu posle šest decenija, Osnovna škola „Nata Jeličić“, spremna je za nova ulaganja. Projekat koji podrazumeva rekonstrukciju mokrog čvora u matičnoj jedinici i krovne konstrukcije predat je Gradskoj upravi, čeka se konkurs Kancelarije za javna ulaganja i realno je očekivati početak radova u narednoj godini.

 U planu uređenje školskog dvorišta

-Ove godine slavimo jubilej- šest decenija postojanja. Ušli smo u moderan objekat, najlepši u gradu, zaista se ponosimo našom fiskulturnom salom. Mislimo da je arhitektonski dobro odrađen, deca imaju sve potrebne uslove za bavljenje sportom. U pregovorima smo sa Gradskom upravom da uradimo moderan teren u matičnoj školi koji je zaista u katastrofalnom stanju, jer su kamioni morali da prođu tuda. Nadam se da ćemo to realizovati u toku letnjeg raspusta, da bi deca mogla da koriste teren i ušla u moderan, savremen sportski kompleks, što škola zaslužuje. Škola je poznata po rukometu, sportistima i osvajačima brojnih medalja koji su ponikli odavde i mi to s ponosom ističemo na svakom mestu. Pored terena, gradonačelnik Nebojša Zelenović rekao je da je predviđen projekat uređenja đačkog dvorišta. Ako teren bude iziskivao nešto veća finansijska sredstava od predviđenih, onda ćemo verovatno to ostaviti  za sledeću godinu- kaže za „Podrinske“ direktor Zoran Starčević i dodaje da je izdvojena jedinica u Drenovcu nedavno dobila sportske rekvizite- nove košarkaške konstrukcije, fudbalske golove, deo ograde je uređen i ozidan.

Govoreći o mogućnosti uvođenja jednosmenskog rada, navodi da školu pohađa oko 600 učenika, te da bi nedostajalo šest – sedam učionica kako bi svi mogli da idu u jednu smenu.

 Značajne uštede

-To nije nepremostivo i može da se reši. Razgovarali smo sa Gradskom upravom i postoji mogućnost izgradnje malog objekta unutar školskog dvorišta, imamo prostor gde bi bila jedna mala školica od šest- osam učionica sa mokrim čvorom. To ne bi bila velika investicija, ni projekat ne bi bio previše komplikovan. Vrlo lako se može spojiti sa centralnim grejanjem u školi. Mislim da je ideja Gradske uprave dobra i podržavam je, a vidim da je to i namera Ministarstva prosvete. Prelaskom na jednosmenski rad uštedelo bi se mnogo novca, jer se škola ne bi grejala ceo dan, učenici bi bili rasterećeniji i ostalo bi više prostora za igru, druženje, vannastavne aktivnosti i slobodno vreme bi bilo adekvatno popunjeno. Zaista bi svi bili zadovoljniji, roditelji, učenici i mi kao nastavnici. Svi bismo dobili uvođenjem jednosmenskog rada- podvlači direktor škole.

U izdvojenoj jedinici kotlarnica koja je bila pred rušenjem potpuno je sređena. Urađen je nov krov i izolacija. Oko 110 učenika osmorazredne škole podeljeno je u dve smene i uz nadogradnju prostora moguć je jednosmenski rad.

-Nedostaje četiri učionice i nadam se da će jednim projektom i to biti rešeno. Pošto su učionice velike, pregrađivanjem bi se smanjio zahtev za novim učionicima. Potrebna je i dogradnja postojećeg objekta. U Drenovcu imamo sopstveno grejanje, smanjili bi se troškovi energenata. S druge strane, uložili bismo sredstva koja bi se kroz vremenski period isplatila i otplatila- smatra Starčević.

Dugoročno, da bi mogli da konkurišu za sredstva iz evropskih fondova, iako je u odličnom stanju, biće potrebna i zamena parketa tarket podovima, ali i radijatora i prozorskih okana, jer je to evropski standard. Svaka učionica u školi je multimedijalna – ima laptop, projektor, a cela škola je pokrivena internetom. Uslovi za rad su poboljšani, a šest decenija postojanja koje i zvanično obeležavaju ove godine dočekaće sa svim uslovima za prijatan rad i boravak učenika i nastavnika.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version