Svetski dan prevremeno rođene dece obeležen u Šapcu

Novembar je mesec podizanja svesti o prevremeno rođenoj deci, a sam Svetski dan prevremeno rođenih beba obeležen je na Trgu u Šapcu puštanjem ljubičastih balona. U Republici Srbiji svakog dana rodi se u proseku sedam beba koje imaju potrebu za posebnom medicinskom negom jer su rođene pre vremena.

,,Za ovu medicinsku negu toj deci potrebni su stručni medicinski radnici i posebna medicinska oprema. Svi mi, kao društvo, dužni smo da im to obezbedimo. Republika Srbije ulaže u zdravstveni sistem, nabavku opreme, obuku kadrova, izgradnju infrastrukture i sve to je potrebno našim mali divovima u njihovoj borbi”, rekao je Vladimir Mićić, pomoćnik gradonačelnika Šapca.

U gradu Šapcu u 2019. godini rođeno je 60 prevremeno rođenih beba, a u 2020. do ovog meseca taj broj iznosi 41 bebu.

,,Porodilište Opšte bolnice raspolaže sa osam inkubatora, i tokom ove godine imali smo jednu donaciju koja se odnosila na ovu medicinsku opremu. Grad Šabac nastaviće da ukazuje na važnost ove teme, i nastojaće da pomogne kako u nabavci medicinske opreme, tako i u obuci medicinskih radnika”, dodao je Mićić.

Pomoćnik gradonačelnika pozvao je kako udruženja građana, tako i privrednike i ostale društveno – odgovorne faktore da pomognu malim divovima u svojoj borbi. U znak podrške prevremeno rođenoj deci, večeras će zgrada Gradske uprave grada Šapca biti osvetljena ljubičastim svetlom.

Exit mobile version