„Sveti i prokleti“ oduševili šabačku publiku

„U osvit Pozorišnog proleća“

U okviru programa „U osvit Pozorišnog proleća“ pred šabačkom publikom u nedelju je izvedena tragedija „Sveti i prokleti“ crnogorskog pisca Obrada Nenezića, inspirisana Vladimirovom i Kosarinom ljubavlju. Modernu dramu u stihovima podeljenu u 12 scena na scenu Šabačkog pozorišta postavio je ansambl predstave prošlogodišnje produkcije „Barskog ljetopisa“ u Crnoj Gori. U sedmočlanoj glumačkoj postavi dominantni su knez Vladimir  (Jovan Dabović), Kosara (Branka Stanić) i car Vladislav (Filip Đuretić), a ostale uloge igraju Vukan Pejović, Dragiša Simović, Miro Nikolić i Vladimir Cerović.

Predstava je premijerno izvedena prošle godine u Starom Baru. U složenim karakterima i međuljudskim odnosima, utemeljenim na legendi o Vladimiru i Kosari, razotkrivaju se ljudske istine, porivi, slabosti… Autor Nenezić je želeo da obradi temu kojoj ni Šekspir nije odoleo, kao ni mnoge južnoslovenske književnosti i teatri i slobodnim stihom i inverzijom dočarao antičku i elizabetansku atmosferu. Kako je istakao, ideja mu je bila da napiše dramu koja će moći da se čita, ali i gleda, koja korespondira sa današnjim vremenom, a izlazi iz srednjeg veka.

Foto: Đorđe Damnjanović

Legendarna ljubav dukljanskog kneza i bugarske princeze i njihova nesrećna sudbina razvijaju se kroz 12 scena, u kojima večnu borbu vode dobro i zlo. Istrajnost drugog i krhkost prvog, prepliću se i dovijaju, da bi prevlast odneo karakter koji ne zna za kompromise radi pukog preživljavanja. Želja za apsolutnom moći sukobljava se sa verom, smena uloga natčinjenih i potčinjenih, posvećenost veri u dosluhu sa nesvesnošću ljudskih mana i najnižih pobuda, na kraju prouzrokuje ozbiljne posledice…. Likovi su žrtve svog karaktera i slabosti, te je sled događaja očekivan. Prisustvo svakog glumca na sceni jasno je determinisano snažnom porukom, te njihova, na prvi pogled, epizodnost, zapravo ima jasan cilj i ogoljava večne ljudske istine o dobru, zlu, sramoti i grehu. Nada se, na kraju, ipak nazire, jer, dok ima čoveka, ima i nade…

Foto: Đorđe Damnjanović

Publika nakon nešto manje od sat i po trajanja komada nije štedela dlanove da pozdravi crnogorski ansambl, a glumac Šabačkog pozorišta Strahinja Barović im je u ime domaćina zahvalio što su bili deo drugog Pozorišnog proleća u Šapcu.

Večeras, na svečanom otvaranju, u holu Šabačkog pozorišta reditelji Jagoš Marković i Gorčin Stojanović otkriće bistu Mire Stupice, dok će reditelj Nebojša Bradić otvoriti izložbu Miodraga Tabačkog u galeriji „Vladislav Lalicki“. Takmičarski program otvoriće „Hipnoza jedne ljubavi“ Dušana Kovačevića.

D.Dimitrijević

Exit mobile version