Svesno izgovorene neistine 

Reagovanje Resornog odbora za ekonomiju, Gradskog ZZS, na neistine nelegalnog gradonačelnika Aleksandra Pajića

Na zvaničnoj Fejsbuk stranici “Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić” 24. oktobra ove godine g-din Aleksandar Pajić je ocenjujući svoj rad protekle godine izrazio zadovoljstvo urađenim, bezočno optužujući prethodnu lokalnu vlast za nerad i donošenje štetnih odluka za period 2016-2020. godine.

Gospodin Aleksandar Pajić je u tekstu napisao:

“…. , a radimo mnogo više nego što je prethodna vlast radila. Podsetiću da su oni radili samo u predizbornoj kampanji, poslednjih godinu dana, a tri godine pre toga nisu ništa radili.”

Zvanični podaci i cifre govore da je 2016. godine Šabac finansirao, iz sopstvenih budžetskih prihoda, izvođenje radova u vrednosti od 142.695.580,00 dinara, 2017. godine izvedeno je radova u vrednosti od 303.926.147,00 dinara, 2018. godine je investirano 261.815.591,00 dinara, 2019. godine izvedeno je radova u vrednosti od 658.473.675,00 dinara, a do oktobra 2020. godine izvedeno je radova u vrednosti od 199.018.876,08.

Za period od 2016. zaključno sa septembrom 2020. godine izvedeno je radova u vrednosti od 1.565.989.869,00 dinara. I to u godinama kada, prema stalno ponavljanim tvrdnjama gospodina Pajića, Šabac nije bio “partner svojoj državi”, kada je u Šapcu bila opoziciona lokalna vlast koju su izabrali slobodni građani. U godinama kada je Gradu izmenama Zakona uskraćeno preko 800 miliona budžetskih sredstava! Svih tih više od milijardu i po dinara je investirala u bolji i komforniji život građana “nesposobna, lopovska “ i kako još ne pogrdno nazivana lokalna vlast.Ta bivša lokalna vlast oličena kroz omraženi lik i delo gradonačelnika Nebojše Zelenovića je stvarala povoljne uslove privređivanja za sve podjednako,osposobljavala svoje službe za efikasan i nezavisan rad. Zato je u Gradu godišnje povećavan broj novih kompanija, novih preduzetničkih radnji, otvarana nova radna mesta i povećavan broj zaposlenih godišnje za preko 1.400, povećane zarade za više od 18.000 dinara. Na osnovu povećanja broja zaposlenih i porasta zarada, ostvareno je povećanje gradskog budžeta za preko 450 miliona dinara. Šabac koji je bio uskraćen za svaku regularnu pomoć od strane države, koji je bio opstruisan na svakom koraku, doprineo je budžetu države time što su na primer, prihodi kompanija Severozapadne radne zone sa 13 miliona evra u 2016. godini povećani na 51 milion evra u 2020. godini.

Sve ove cifre i evidentni pokazatelji su za gospodina Aleksandra Pajića ništa! Verovatno će povećanje broja zaposlenih od samo 202 kao i nula uloženih sredstava u realizaciju datih predizbornih obećanja za prvih šest meseci 2021. godine proglasiti uspehom ! Kao što proglašava velikim uspehom povećanje budžeta po osnovu prihoda od poreza na zarade od 30 miliona, svesno prećutkujući da je to rezultat povećanja zarada u javnim ustanovama (zaposleno preko 6.500 radnika) za preko 6%!

Druga napisana konstatacija gospodina Aleksandra Pajića je:

“Bez dinara ulaganja Grada uspevamo da dovedemo strane i domaće investitore. Podsećam da to nije bila praksa u prethodnom periodu, u vreme prethodne vlasti, jer je Grad Šabac za dolazak japanske kompanije „Jazaki“ u Šabac izdvojio oko 270 miliona dinara. To znači da je Grad dao 2,4 miliona evra, a prodao zemljište u Severozapadnoj industrijskoj zoni za oko 700.000 evra. Razlika je u tome da je danas kineska kompaniju,,Mint“ došla bez ikakvog učešća Grada”

Još jedna svesno izgovorena neistina o prethodnom periodu na koji se poziva Gospodin Aleksandar Pajić! U posmatranom periodu 2016-2020. godina, u Šapcu su počele sa radom 32 inostrane kompanije. Izuzev “Yazaki” nijednoj ništa nije dato, ništa nije poklonjeno. Svaka je kupila zemlju i uložila u svoje proizvodne kapacitete. Kompanije su dolazile u Šabac zato što im je sistem funkcionisanja lokalne vlasti odgovarao, zato što su se znale jasne procedure, zato što su im sve gradske službe bile na usluzi, zato što su brzo rešavali sve njihove zahteve. Dolazile su u Šabac po preporukama i pozitivnim iskustvima koja su imale inostrane kompanije koje su već radile u gradu. To su razlozi zašto su u posmatranom periodu inostrane kompanije investirale preko 40 miliona evra u svoje proizvodne pogone od čega manje od 8 miliona u greenfield a sve ostalo u brownfield investicije. Posredan efekat su imale i druge domaće firme koje su bile angažovane u izgradnji tih kapaciteta a kasnije i kao kooperanti u samoj proizvodnji.

Kada je u pitanju “Yazaki”, gospodin Aleksandar Pajić je u pravu. Jeste Grad investirao u njega 270 miliona dinara. Tačno je. Međutim gospodin Aleksandar Pajić svesno prećutkuje činjenicu da je tu odluku donela Skupština Šapca, kao i ono što je najbitnije: za tu odluku su glasali i svi odbornici SNS. Naknadna pamet ili manipulacija poluistinama!

Kada je u pitanju kompanija “Mint”, kao i o svim drugim komunalnim i drugim epohalnim zahvatima obećanim u predizbornoj kampanji, gospodin Aleksandar Pajić se hvali u budućem vremenu kao da je to već gotova stvar! O toj kompaniji se sve drži u tajnosti ali postoje indicije da je njeno poslovanje usko vezano sa poslovanjem “Rio Tinto” i rudnikom litijuma.

Na konfernciji za štampu, kako su preneli mediji, gospodin Aleksandar Pajić se pohvalio i najavio izgradnju kanalizacione mreže u dužini od 150 kilometara (100 km u gradskom i prigradskom području i 50 km u seoskom području) i to do početka 2025. godine uz završnu konstataciju kako SNS drži reč. Hajde malo da analiziramo i racionalno razmislimo: da li je to realno? Od oktobra 2020. godine do početka 2025. godine ima 38 meseci ili 1.156 dana.Kada navedenu dužinu podelimo sa brojem dana, dolazimo do cifre od 129,75. Znači u narednih 38 meseci treba, bez obzira na vremenske uslove, dnevno raditi 129,75 dužnih metara kanalizacije. Građevinski radovi na kanalizacionoj mreži su vrlo složeni i podrazumevaju zemljane radove na iskopavanju kanala različite dubine, polaganju cevi, zatrpavanje, na određenim dužinama postavljanje pumpi kao i mnoge druge operacije. Da su sredstva obezbeđena iz realnih izvora bez dodatnih zaduživanja, čime se gospodin Aleksandar Pajić hvali, cifre, kada su građevinski radovi u pitanju su neverovatne i u domenu su fantastike! Ili su ovo kao i sva druga izgovorena obećanja politikanstvo usmereno ka obmanjivanju i manipulaciji sa građanima. Za neispunjeno a obećano, po običaju će optužiti opet “žute”.

INFORMATIVNA SLUŽBA 

ZZS ŠABAC 

Exit mobile version