Svečano otvoreni Vinaverovi dani evropske kulture

Prijemom za goste i učesnike naučnog skupa „Stanislav Vinaver i ruska kultura“ u četvrtak u Gradskoj kući svečano je otvorena manifestacija Vinaverovi dani evropske kulture, koja se po drugi put održava u Šapcu.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da je skup, na kome se izučava delo ovog jedinstvenog intelektualca, najbolji dokaz da se Stanislav Vinaver vratio u rodni Šabac.

-Sve dok nas takve vrednosti okupljaju i spajaju, sve dok postoje mesta kao što je ovo na kojima se takva reč ceni, izučava i vrednuje i sve dok takav duh kao što je Vinaverov u Šapcu dobija sve više prostora, za našu kulturu ima nade. U Šapcu smo nedavno osnovali Fondaciju „Stanislav Vinaver“. To je znak da, kao što Vinaver nikada nije zaboravio Šabac i onda kada ga je već davno napustio i preselio se, ni Šabac nikada neće zaboraviti Vinavera- naglasio je Zelenović.

Prisutnima se obratila dekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, koja je istakla značaj ove manifestacije.

-Meni je kao profesoru književnosti vrlo važno da se kultura ravnomerno širi i da oni koji su ponikli iz Šapca dobiju svoju manifestaciju. Ova manifestacija je važna ne samo za grad i zemlju, već i region i svet. Vinaver je građanin sveta, osim što je Šapčanin, ali je vrlo važna figura koja pokazuje da je Srbija uvek bila deo Evrope, a Šabac je mesto kome zahvaljujem što ima ovakvu manifestaciju- poručila je prof. dr Živančević Sekeruš.

Direktor Instituta za književnost i umetnost u Beogradu dr Bojan Jović podsetio je da je Vinaver srpsku književnost uveo u ervopski krug, istovremeno i ravnopravno sa Evropom, kao i da spada u kulturne pregaoce čije je delo ogromno i važno, ali stoji u obrnutoj srazmeri sa proučavanjem.

-Veoma je bitno što su Grad Šabac i njegova uprava prepoznali izuzetnu važnost Vinavera i književnosti i kulture za promociju grada Šapca i još važnije, što se to pretvara u jedno sistematsko, ustanovljeno proučavanje ove naše svečanosti evropske kulture, što to neće biti prepušteno individualnom podvižništvu, nego spajati naše bitne univerzitetske i naučne centre kao što su Novi Sad i Beograd i što će praktično odgajati nova mlada pokolenja čitalaca i književnih proučavalaca i učiti ih pravim vrednostima- naveo je dr Jović.

Organizator naučnog skupa „Stanislav Vinaver i ruska kultura“ prof. dr Gojko Tešić, kome je Vinaver višedecenijska opsesija, jedan deo sna je ostvario objavljivanjem njegovih sabranih dela. On je rekao da Šabac kroz Vinevara doživljava kao svoj zavičaj.

-Stalo mi je da ovo bude manifestacija koja će u najlepšem značenju biti evropska i po vrednostima i po idejama i po ostvarenjima, sa Vinaverom kao renesansnom stvaralačkom figurom u centru te priče- naveo je prof. dr Tešić i najavio da će sledeće godine manifestacija biti posvećena nemačkoj kulturi.

U okviru Vinaverovih dana, u Gradskoj kući i Biblioteci šabačkoj biće organizovani naučni skupovi i promocije knjiga na kojima će govoriti eminentni naučnici. U petak u 20 sati, u zgradi nekadašnje Sinagoge biće upriličen koncert klasične muzike, na kome će nastupiti prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Svetlana Lovčević.

D.Dimitrijević

Exit mobile version