Svečano otvoreni „Vinaverovi dani evropske kulture u Šapcu“

U Gradskoj kući

U prisustvu predstavnika Grada, učesnika i direktora Instituta za književnost i umetnost dr Bojana Jovića, svečano su u Gradskoj kući otvoreni treći „Vinaverovi dani evropske kulture u Šapcu“. Manifestacija posvećena srpskom piscu, prevodiocu i diplomati, obuhvatiće naučni skup, kao i programe edukativno- zabavnog karaktera, koncerte, radionice i prezentacije.

Ovo je jedan dosta neobičan grad. U teška vremena, kojima svedočimo, građani su ovde odlučili da ne daju na sebe, da misle svojom glavom i da se bore protiv mraka koji se spustio na Srbiju, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović obraćajući se prisutnima.

Kultura- oružje kojim branimo normalnost

-Jedno od glavnih oružja kojima branimo normalnost i sabiramo snage da se izborimo za bolju Srbiju je odluka da za kulturu izdvajamo sedam odsto gradskog budžeta svake godine. To je bio predlog koji sam izneo pred građane Šapca. Sa suprotne strane, oni koji gospodare mrakom današnje Srbije su rekli- deset puta manje za kulturu. I slobodni ljudi grada Šapca su odlučili- kultura je pobedila, a mraku nismo dozvolili da uđe u naš grad. Godine 1816. gospodar Jevrem Obrenović je započeo upravljanje Šapcem. Za šesnaest godina, promenio je lice i duh grada, kasabu je pretvorio u evropsku varoš. Kroz glavnu carinarnicu tadašnje Srbije nije u našu zemlju ušla samo zapadnjačka roba i kapital, već je ušao i duh Evrope. U takvom gradu rodio se Stanislav Vinaver, čiju briljantnost i delo slavimo. Nema bolje emanacije duha Šapca od Vinavera. Najevropskiji poslenik naše kulture, kako to kaže Gojko Tešić. Genijalnošću svoga slobodoumnog duha rasterivao je mrak sa Srbije. Kao što sam pred Šabac pre tri godine izašao sa planom za kulturu, tako sada pred građane Srbije iznosim predlog temelja nacionalne kulturne politike- 25 milijardi dinara godišnje za kulturu- 2,5 puta više nego danas. Dva procenta državnog budžeta za kulturu. Otvorenog uma, nadahnuti Vinaverom, uvereni u pobedu, vodimo borbu za normalan i civilizovan život u našoj Srbiji. Dobro došli u Vinaverov Šabac, bastion slobode- podvukao je Zelenović.

Član Gradskog veća Igor Marsenić rekao je da su Stanislav Vinaver i njegovo stvaralaštvo izuzetno važni za pitanje identiteta grada, ali i za pitanje savremenosti, pogotovo u kulturnom životu Srbije.

-Za nas je ovaj festival izuzetno značajan, zbog toga što mi jednostavno ne želimo da živimo kasnije, već sad. Ne želimo savremenost posle, nego sad. Festival je posvećen savremenom stvaralaštvu, ljudima koji danas stvaraju, koji treba da postanu tradicija za 20- 30 godina. Ljude u sadašnjem kulturnom odelu Srbije koji robuje tradicionalizmu udaljene galaksije i nerazumljivim fenomenima, želimo da približimo, ne samo građanima Šapca, nego i javnosti Srbije. Verujem i nadam se da će brojni sugrađani učestvovati u programima koji će biti prikazani tokom tri dana trajanja festivala- naveo je Marsenić.

Manifestacija dokaz da centar srpske kulture može biti u Šapcu

Inicijator Naučnog skupa prof. dr Gojko Tešić rekao je da su „Vinaverovi dani“ jedna od najlepših manifestacija sa evropskim predznakom u Srbiji, jer je Vinaver jedan od najvećih evropskih simbola srpske kulture, nikad nije zanemarivao nacionalne korene, niti zapostavljao vrednost i veličinu srpske kulture unutar evropskog miljea.

-Ovogodišnji  skup naslovljen je Stanislav Vinaver u/o srpskoj književnosti, umetnosti i kulturi i odazvao se značajan broj maldih stvaralaca, što govori koliko je Vinaver u mordernim vremenima jedna od ključnih tema. Ta vrsta živosti i posvećenosti govori da je Vinaver, ne samo jedan od najvažnijih duhova srpske književnosti, umetnosti i kulture, nego jedan od najvažnijih, najživljih duhova onoga što je njegov zavičaj književnosti- Šabac. To pokazuje da se u takozvanim malim sredinama može govoriti o velikim temama i da je ovaj skup jedno od najlepših ogledala onoga što se zove demetropolizacija srpske kulture. Ovom manifestacijom, okupljajući mlade stvaraoce oko različitih tema, potvrđujemo da važan evropski centar srpske kulture može biti u Šapcu. Ovaj skup je neka vrsta preseka onoga što je danas aktuelno, važno i moderno u srpskoj kulturi- poručio je prof. dr Tešić.

Održana je i promocija prvog broja almanaha „Vinaverovo ogledalo“, kao i naučnog zbornika „Videlo sveta“, koji predstavlja izbor iz najlepših Vinaverovih tekstova posvećenih francuskoj književnosti, umetnosti i kulturi- jedan od najlepših spomenika koji je jedan intelektualac mogao darovati nekoj evropskoj kulturi.

D.Dimitrijević

Exit mobile version