Svečano otvorena manifestacija „Dan Mihaila Đurića“

U Šabačkoj gimnaziji

U Šabačkoj gimnaziji u ponedeljak je otvorena manifestacija „Dan Mihaila Đurića“ u okviru koje su o liku i delu profesora i nekadašnjeg učenika te škole govorili prof. dr Jovica Trkulja sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i profesor Veroljub Ilić iz Šabačke gimnazije. Predavanje „Mihailo Đurić kao sociolog“ održao je prof. dr Slobodan Antonić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Direktorka Marijana Isaković podsetila je da se četvrti put održava manifestacija kao deo kulture sećanja na bivšeg znamenitog učenika, jednog od najvećih filozofa svih vremena koje je Srbija imala.

-Četvrti put imamo vrlo ugledne goste. Govoriće profesor Antonić, sociolog, o sociološkom radu profesora Đurića, a u biblioteci će se profesor Jovo Cvjetković obratiti Šapčanima predavanjem o učešću Mihaila Đurića i njegovoj saradnji sa časopisom „Praksis“. Mihailo Đurić je svakako najveći  filozof kog je Srbija imala i Šabačka gimnazija se diči time što je bio njen učenik. Nažalost, propatio je zbog svojih stavova, jedan deo života proveo u zatvoru, jer je otvoreno govorio o problemima tadašnjeg društva, ali to nije narušilo njegovu reputaciju. Pamte ga kao vrlo slobodoumnog, skromnog, mudrog, učenog čoveka koji je ostao veran svojim idealima- istakla je Isakovićeva.

Mihailo Đurić je rođen 22. avgusta 1925. godine u Šapcu. Studirao je pravo, filozofiju i klasičnu filologiju na Pravnom i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Doktorirao je 1954. godine na temu „Ideja prirodnog prava kod grčkih sofista“. Godine 1972. osuđen je na devet meseci zatvora, zbog kritike ustavnih amandmana, zbog čega je izgubio radno mesto na fakultetu. Svoj naučni rad je produžio u Institutu društvenih nauka u Beogradu radeći kao naučni savetnik. Godine 1990. vraća se na Pravni fakultet gde je već naredne godine penzionisan. Preminuo je u novembru 2011. godine. Mišljenje i delovanje Mihaila Đurića primer su odgovornog, hrabrog i principijelnog intelektualca u našem vremenu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version