Svečana akademija povodom Dana grada

Svečana akademija povodom Dana grada na kojoj su uručene Aprilske nagrade održana je u petak u Šabačkom pozorištu. Dobitnik priznanja u kategoriji Razvoj demokratskih vrednosti i poštovanje ljudskih prava i sloboda je Ružica Popović, osnivač i predsednik Fondacije „Humano srce Šapca“. Ružica Popović je u proteklih sedam godina izgradila i rekonstruisala više od pedeset domova socijalno ugroženim licima, a svojim delima i brigom o siromašnima i nemoćnima podseća da je mera razvoja jednog društva mera humanosti i spremnosti da se odgovori na izazove vremena.

-Ovo je izuzetno velika čast, kako za mene, tako i za članove fondacije i porodicu, a ujedno i motivacija da se što ozbiljnije i posvećenije bavim humanitarnim radom. Dok ima humanosti, ima i nade za čovečanstvo- rekla je Popovićeva po uručenju nagrade.

U istoj kategoriji nagradu je dobio i Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, kome je dodeljeno i zvanje Počasni građanin Šapca. Komisija za dodelu aprilskih nagrada donela je ovu odluku jer Vukašin Obradović promoviše pozitivne vrednosti i najviše etičke standarde, profesionalni pristup radu i stalno angažovanje u razvoju demokratskih vrednosti, poštovanja ljudskih prava i sloboda. Obradović je istakao da su Šabac i Šapčani bili i ostali temelj moderne i demokratske Srbije.

-Bez obzira na to što je ovo velika lična čast, ja pre svega želim da shvatim ovu nagradu kao poruku slobodnog Šapca svim onim novinarima koji žele da se izbore da Srbija dobije onakve medije kakve zaslužuje, da mediji postanu četvrti stub demokratije, budu slobodni i rade bez pritiska. Nema demokratske i slobodne Srbije bez slobodnih medija, a Šabac je civilizacijski osnov demokratske i moderne Srbije- podvukao je Obradović.

Za promociju grada Šapca nagrada je dodeljena akademiku Dušanu Kovačeviću, najznačajnijem savremenom srpskom piscu, zahvaljujući kome i Šabac kao grad u kojem se školovao uz njegovo delo dobija na značaju i vrednosti. Akademiku je nagrada uručena prošlog četvrtka na festivalu „Pozorišno proleće“, jer zbog unapred utvrđenih obaveza nije mogao da prisustvuje zvaničnoj dodeli. Tom prilikom dobio je i zvanje Počasnog građanina grada Šapca.

Festival „Ruže Lipolista“ nagrađen je u kategoriji Razvoj sela, poljoprivrede i mesnih zajednica kao središta odlučivanja ljudi o poboljšanju uslova svog života i rada. Više od 25 godina ova manifestacija promoviše selo, mesnu zajednicu i poljoprivredu i na najbolji način utiče na prepoznatljivost Šapca. Nagradu je primio Milan Marinković, koji je rekao da je deli sa svima koji su stvarali ovaj festival. On je naglasio da mu je to najveće priznanje u životu i da je ovakva vrsta priznanja ujedno i najveća koja je stigla u Lipolist.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović čestitao je svim dobitnicima nagrada, a sugrađanima Dan grada, i poželeo da ga još dugo godina slave.

-Grad Šabac ne dodeljuje puno godišnjih nagrada. To su nagrade  u samo tri kategorije, ali su ona za zaista izuzetan doprinos u razvoju našeg grada u svakom od onih vidova koji su gradu važni. Ja verujem da su nagrade  otišle u prave ruke, ali i podsećam Šapčane da će se u Šapcu uvek voditi računa o pristojnosti, velikim i važnim dostignućima na polju obrazovanja, nauke, humanosti, razvoja demokratije i razvoja sela- istakao je Zelenović.

D.Dimitrijević

Exit mobile version