Sve gradske službe u pripravnosti, putevi prohodni

Zasedao Gradski štab za vanredne situacije

Povodom snežnih padavina i najavljenog hladnog talasa koji će trajati do 22. januara, načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović sazvao je hitnu sednicu u Gradskoj kući. Sastanku su prisustvovali predstavnici Gradske uprave, javnih preduzeća i Vodoprivrednog društva „Sava“, a doneti su zaključci i preporuke za ponašanje u predstojećem periodu. Kako je saopšteno, nema ledenih čepova i snežnih nanosa na teritoriji grada Šapca, javne ustanove i preduzeća funkcionišu uobičajeno, gradske službe su u pripravnosti, a naročito one koje se odnose na zbrinjavanje građana i obezbeđivanje životnih namirnica.

-Po nalogu Sektora za vanredne situacije i uputstvu načelnika Mačvanskog upravnog okruga mi smo danas sazvali sednicu Gradskog štaba za vanredne situacije da ispratimo najavu ledenih dana koji treba da traju do 22. januara. Zaključci sa ovog sastanka su da sva javna preduzeća i ustanove rade i redovno funkcionišu, da se obezbeđuju sva potrebna sredstva da putevi budu prohodni i nemamo nikakvih prijava da je bilo koji građanin u teškoj situaciji. Centar za socijalni rad i Dom zdravlja su spremni da reaguju u svakom trenutku- rekao je Zelenović i dodao da će se situacija pratiti i dalje, a građani o svemu biti informisani.

Direktor Vodoprivrednog društva „Sava“, nadležnog za odbranu od zagušenja ledom na reci Savi, Dragan Topalović, rekao je da su i dalje na snazi redovne mere odbrane od zagušenja ledom.

-Centar odbrane je u „Srbijavodama“ u Beogradu, a mi kao nadležno preduzeće vršimo sve radnje koje su predviđene opštim planom. Povoljna je okolnost što je Sava niska, nema ledenih barijera, čepova, normalno je oticanje, tako da za sada ne očekujemo da bude nekih negativnih pojava. Apelujemo da svi koji mogu svoja plovila izvade iz reke Save, budući da je, kad dođe do potpunog otapanja leda, mogućnost oštećenja još veća- objasnio je Topalović.

U skladu sa očekivanom najavom velike količine padavina u narednih nekoliko dana, u prepodnevnim časovima pripadnici komunalne policije obišli su 121 objekat u 12 gradskih ulica u kojima saobraća 90 odsto pešaka u našem gradu.

-Svim sugrađanima smo pre svega izdali upozorenje i pozvali ih da čiste sneg ispred svojih objekata u skladu sa obavezama koje proističu iz gradske odluke koja se odnosi na čišćenje snega. Do sada smo sankcionisali 21 lice u prekršaju, a reč je o licima koja imaju prazne objekte u užem centru grada i u prethodnih 15 dana nisu pokazala nikakvu nameru da čiste sneg. Sva ostala lica koje smo upozoravali u skladu sa ovlašćenjima su u većoj ili manjoj meri prihvatila obavezu čišćenja snega. S druge strane, imamo određeni prag tolerancije u pogledu vremena i perioda čišćenja snega. Nemamo toleranciju za one koji ne prihvataju obavezu koja im sledi- naveo je rukovodilac Odeljenja komunalne policije Nenad Ilić.

Iz Službe za puteve procenjuju da će raspoloživa mehanizacija moći da odgovori svim mogućim problemima. Svi putni pravci su prohodni, autobusi saobraćaju redovno, uz kašnjenja do 15 minuta. Za sada nema problema u isporuci električne i toplotne energije. Proizvodnja vode uvećana je za 10 odsto, kao i u svim gradovima u Srbiji, budući da građani ostavljaju otvorene slavine da bi zaštitili vodovodne cevi. Preporuka je da se zaštite vodomeri i instalacije, da ne bi došlo do pucanja. Soli i rizle ima dovoljno, a postoji mogućnost dodatnog angažovanja mehanizacije po potrebi. Iznošenje smeća je redovno, osim u nekim delovima Pocerine, gde službe JKP „Stari grad“ ne mogu da priđu. Dom zdravlja i Služba za hitnu pomoć imaju povećan obim posla, a pomoć u dolasku do pacijenata pružaju im ekipe Centra za socijalni rad. Službe za puteve angažovaće dodatan broj vozila za intervencije, kako bi se došlo do pacijenata koje treba zbrinuti. Podsećaju se građani na obavezu da čiste trotoare ispred poslovnih objekata, a vozači da omoguće vozilima koja čiste grad da neometano obavljaju svoj posao, tako što neće nepropisno parkirati vozila ili na način da onemogućavaju prilaz tim službama. JKP „Parking Šabac“ danas i sutra neće naplaćivati korišćenje parking prostora. Očekuje se da padavine prestanu u četvrtak popodne, uz uvećanje snežnog pokrivača za 10 do 30 centimetara. Preporučuje se sugrađanima da bez preke potrebe ne izlaze iz svojih domova.

D.Dimitrijević

Exit mobile version