Svaku vlast treba kritikovati, to je jedini način da ispravlja svoje loše poteze

Mediji kao kontrolori rada državnih institucija“ – Govori Aleksandar Mijailović, advokat

Uloga medija je da kontroliše vlast, ne da je hvali kao ni da je kritikuje bezrazložno, nego prosto iznoseći pozitivne i negativne stvari, činjenice, naučne stvari, dokumenta… pokažu građanima kakvo je stvarno stanje u društvu.

Međutim vlast je u Srbiji izgradili takve mehanizam kojima sprečavaju bilo kakvu kontrolu svoga rada.

Oni koji su na vlasti pre se opredeljuju da drže ljude u zabludi nego da ih osvešćuju i obrazuju. Ne žele da čuju bilo kakvu kritiku već jednostavno očekuju jedino da ih mediji hvale. Promovisanje politike im je važnije od sprovođenja te iste politike.

Potpuno je jasno da su, kontrolom nad uređivačkom politikom medija, potpuno od javnosti sakrili pravu istinu o tome kako funkcionišu i rade javna preduzeća i državne institucije. Vesti i informacije postale su dirigovane sa jedinim ciljem da se građani dovedu u zabludu.

Tako dolazimo do činjenice da velika većina medija, umesto da, po onom na šta ih Zakon i Ustav obavezuju, budu „kontrolori“ rada vlasti postaju njihovi propagandisti i saučesnici u obmanjivanju građana.

A šta o medijima kao kontrolorima vlasti misle građani razgovarali smo sa advokatom i političkim aktivistom, Aleksandrom Mijailovićem.

 

Da li treba i mogu li mediji da „kontrolišu“ rad državnih institucija (gradsku vlast, sudove, tužilaštvo…)?

– Država je servis građana, pa se i finansira od našeg novca, a kada se već finansira od našeg novca, onda je osnovno pravilo da znamo kako se taj novac troši. Mediji bi tu trebali da imaju izuzetno bitnu ulogu, i da nas obaveštavaju o svemu šta država radi.

 

Da li su, po vašem mišljenju, i koliko državne institucije otvorene prema medijima?

– Državne institucije su otvorene prema medijima isključivo kada izdaju neka saopštenja o svojim navodnim uspesima, ali izuzetno brzo postaju zatvorene čim se uputi pitanje ili kritika. Trenutna vladajuća partija medije vidi kao propagandno sredstvo, a ne kao nekoga ko obaveštava javnost o postupcima vlasti. Zapravo, osnovni posao medija doživljavaju kao pretnju po sopstveni opstanak.

 

Koliko je važno, i da li je potrebno, da građani budu upoznati sa radom državnih institucija?

– Jedini način na koji građani mogu da kontrolišu rad vlasti jeste ako su upoznati sa svim relevantnim činjenicama, a upravo od toga zavisi i njihova odluka o tome za koga će glasati.

 

Da li se u lokalnim medijima mogu videti ili pročitati bilo kakvi tekstovi vezani za rad državnih istitucija?

– Naručeni tekstovi se uvek mogu pročitati, dok neke televizije uopšte ne kriju da su plaćeničke. Za određenu sumu novca možete kupiti i emisiju, i voditelja, i pitanja, i da sve izgleda kao prava politička emisija, iako je čista propaganda. Pored direktnog plaćanje veliki problem predstavlja i to što se lokalni mediji teško sami finansiraju, pa u velikoj meri zavise od državnih para ili projekata lokalne samouprave, gde „neposlušni“ mediji retko dobiju bilo kakva sredstva, čime su prinuđeni da se bave propagandom vladajuće stranke.

 

Postoji li, u lokalnim sredinama, kritički stav medija prema radu državnih institucija?

– Svaku vlast treba kritikovati, to je jedini način da ispravlja svoje loše poteze. Nažalost, mi trenutno živimo u zemlji gde je kritika zabranjena, i gde se država aktivno bori da uguši svaku moguću kritiku. Jedino što nas trenutno spašava je kukavičluk Aleksandra Vučića da ga ne proglase za diktatora, pa mora da glumi da u ovoj zemlji postoji neka demokratija, što medijima daje dašak vazduha.

 

Imaju li građani pravo da znaju kako državne istitucije rade?

– Građani imaju pravo da znaju kako državne institucije rade, a državne institucije imaju obavezu da o tome obaveste građane. To sada nije tako, a na nama je da na sledećim izborima odlučimo kako će biti dalje.

Exit mobile version