Švajcarski program počinje sufinansiranje projekata koje su predložili građani Ljubovije

Kroz projekat „Udružimo se“ građani Ljubovije dostavili su svoje predloge šta je, po njihovom mišljanju, potrebno da se uradi ili popravi u delu grada u kome žive. Pristiglo je ukupno četiri predloga, od kojih je jedan odbijen jer zemljište nije u vlasništvu opštine Ljubovija. Ostala tri predloga predložilo je ukupno 16 punoletnih građama, koje nemaju dugovanja po osnovu poreza na imovinu. Deo novca koji je potreban za realizaciju projekata opština Ljubovija dobiće kao donaciju vlade Švajcarske, kroz švajcarski program „Reforma poreza na imovinu“.

Građani Ljubovije predložili su adaptaciju doma kulture u Mesnoj zajednici „Uzovnica“, zatim uređenje okruženja, prostora i prilaza kod stambene zgrade u Drinskoj ulici, kao i uređenje parkića u bloku 95 u Azbukovačkoj ulici. Predlog da se postavi teretana na otvorenom u Crnči je odbijen jer opština Ljubovija nije vlasnik zemljišta na kojem bi teretana trebalo da se postavi.

Branislav Milić

„„Zadovoljni smo kako je protekao ceo proces glasanja u Ljuboviji, i nadamo se da će ovi predlozi dati podstrek i ostalim građanima da kažu svojoj opštini šta im je u njihovim sredinala najpotrebnije. U narednih par meseci očekujemo da i sve ostale opštine raspišu pozive za građane koji žele da predlože šta smatraju da je njihovim lokalnim samoupravama najpotrebnije, Mi smo za to izdvojili ukupan fond od 16,5 miliona dinara“, kaže dr. Branislav Milić, stručnjak na programu švajcarske vlade „Reforma poreza na imovinu“. On još i dodaje da se sufinansiranjem projekata koje građani predlažu želi podstaći i sve ostale punoletne građane da aktivnije učestvuju u predlozima za trošenje novca in investicionog dela budžeta opština.

Dosadašnji plan bio je da se svi projekti završe do kraja ove godine, ali ako bude bilo potrebe, moguća su i manja odlaganja.

Exit mobile version