Susreti različitih kultura i tradicija

Peti Međunarodni festival folklora „Bogatfest“

Od 05. do 08. avgusta 2023. godine, opština Bogatić je bila mesto susreta različitih kultura i tradicija, a u tom periodu publici su se predstavili folklorni ansambli iz Litvanije, Grčke, Meksika, Srbije i domaćin festivala FA „Đido“ koji su kroz igru i pesmu prezentovali svoju kulturu.

Prvi dan „Bogatfest 2023“ počeo je u subotu, 5. jula, defileom, Ulicom vojvode Stepe, domaćih ansambala – učesnika: šabačkih ansambala „Abrašević“, „Čivija“ i „Hajduk Stanko“, FA „Branko Radičević“ iz Sremske Mitrovice i domaćina FA „Đido“ koji su prošetali ulicama varošice a nakon defilea u sali KOC-a u Bogatiću održan je zajednički koncert domaćina festivala i gostujućih ansambala.

Peti Međunarodni festival folklora „Bogatfest“ u organizaciji Kulturno-obrazovnog centra, a pod pokroviteljstvom opštine Bogatić svečano je otvoren u nedelju, 6. jula, na poligonu osnovne škole „Mika Mitrović“ u Bogatiću.

„Bogatfest 2023“ zvanično je otvorio Siniša Puzić, predsednik Skupštine opštine Bogatić. Pozdravljajući učesnike i prisutne, Puzić je između svega rekao:

„Bogatfest je izuzetno značajan projekat čiji je cilj afirmacija tradicionalnih vrednosti, ali i kulturnih i turističkih sadržaja našeg kraja. Festivali poput ovog su prilika da se divimo i učimo nove običaje, ali i da podstičemo međunarodnu saradnju i širimo prijateljstva“.

Povodom V Međunarodnog festivala folklora „Bogatfest“ na kojem učestvuju ansambli iz Litvanije, Grčke, Meksika, BiH i Srbije, u svečanoj sali Skupštine opštine Bogatić je upriličen prijem delegacija.

Pozdravnu reč gostima uputio je predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović rekavši da je festival prilika da se učvrste postojeća i steknu nova prijateljstva.

„Festival i prijateljstvo koje se neguje između folkloraša zalog je za budućnost generacija i stvaranje neraskidivih veza između naroda sa ovih prostora. U prethodna tri dana muzički ansambli zemalja učesnica bili su najbolji promoteri značaja pesme, igre, zabave i prijateljstva koje zbližava različite kulture“.

Damnjanović je dodao da je Bogatić mesto koje sa radošću prihvata sve goste, a učesnicima je čestitao uspešan nastup na koncertima.

Predstavnici delegacija zahvalili su se na toplom prijemu i istakli da su oduševljeni što su dobili priliku da budu deo jednog divnog festivala.

Drugi festivalski dan počeo je oko 19 časova defileom učesnika i zajedničik fotografisanjem na platou ispred zgrade SO Bogatić. Nakon toga, na zajedničkom koncertu koji je počeo oko 20 časova, igru i muziku, narodnu nošnju i tradiciju zemalja iz kojih dolaze, predstavili su folklorni ansambli iz Republike Srpske, Grčke, Litvanije, Meksika, kao i domaćin festivala FA „Đido“.

U ponedeljak, trećeg festivalskog dana, na koncertu „Mačvo moja najlepša na svetu“ od 20 časova nastupili su Ljubiša Pavković, Zoran Danilović Krpica, Milovan Milovanović Zeka.

U okviru  „Bogatfesta“, predstavljene su nacionalne kuhinje  zemalja učesnica u centru varošice, pa su okupljeni, pored domaćih, mogli da probaju specijalitete iz Meksika, Litvanije i Grčke.

U ulici Vojvode Stepe održan je sajam narodne radinosti.

Od 17 časova na platou ispred osnovne škole u Bogatiću organizovan je sajam narodne radinosti, a od 18 časova na maloj sceni nastuppili su učesnici festivala, dok je u isto vreme u ulici Vojvode Stepe bilo predstavljanje nacionalnih kuhinja zemalja učesnika.

Peti međunarodni festival folklora „Bogatfest“ završen je u utorak a na programu je bio defile ulicom Vojvode Stepe od 19 sati dok su od 20 časova, na velikoj sceni u dvorištu osnovne škole, nastupali učesnici festivala.

Exit mobile version