Susret sa krdom divljih svinja

Planinarstvo

Redak i iznenađujući, prizor, protekle nedelje, šestog februara 2022. godine imali su šabački planinari, prilikom šetnje po planini Cer, krećući  se od Trojana ka planinarskom domu „Lipove vode“, kad im je krdo divljih svinja „preseklo“ put.

Tom prilikom Šapčani su bili u društvu svojih prijatelja, petočlane porodice, Predraga Stefanovića iz sela Orašac, petnaestak kilometara udaljen od Obrenovca, koji su odlučili da drugi dan vikenda provedu na Ceru, planini na kojoj nikada nisu bili. Stefanović slobodne vikende, uglavnom, kada imaju vremena, provode na nekoj od Srpskih planina. Glava porodice je Predrag (33) sa suprugom Cecom (32), a tu je dvanaestogodišnja Anđelija, zatim Sofija (10) i najmlađi član porodice, sin Ilija sa svojih 9. godina. Ovom prilikom  deca porodice Stefanović toliko su izrazili interesovanja za planinu Cer, raspitujući se o njenom reljefu i istorijskoj prošlosti, što je oduševilo sve prisutne planinare, usled čega su se šapčani odlučili da pridošlim posetiocima predoče što više detalja iz oblasti koja je deci pa i njihovim roditeljima bila od interesa, vezano za Cer. Domaćini, na čelu sa tetka Smiljom krenuli su od vrha Cera – Šančina (689 mnv) ka legendarnom Trojanu (Caru Trojanu sa kozjim ušima) vodeći grupu ka vidikovcima, prvo kod crkve, nedaleko od planinarskog doma koja je posvećena Cerskim junacima, a potom ka vidikovcu koji se nalazi na stotinjak metara od Trojana (604 mnv) ostatak kamenih zidina, koje potiču još iz četvrtog veka, jedna od veoma  interesantnih destinacija za planinare. Pomenuti planinari su oduševljeni vidikovcem koji se izdigao iznad sela Miloševac, sa koga se pružaju vidici, koji dostižu do Save i Avale, do njihovog Obrenovca.

U povratku od Trojana na sredomeđi između Trojana i planinarskog doma ispred planinara, u jednom času,  izletelo je krdo divljih svinja, koje se u „punoj brzini“, spustilo ka asfaltnom putu, u koloni svinja za svinjom u trajanju od nekih petnaestak sekundi, što je iznenadilo i donekle uplašilo planinare, koji su imali priliku da se suoče sa tako brojnim krdom divljači.

Prva od planinara, koja je uočila svinje bila je Smilja, koja se kretala ispred grupe, na udaljenosti od oko pedesetak metara i Smilja je uspela da izbroji svinje u krdu uz napomenu da su se načelu krda, kao i na začelju nalazile velike svinje dok su u sredini krda bile manje svinje, nazimad,  i planinarski pas „pratilac“, pas Žuća oglašavajući se, lajući za svinjama. deo krda takođe je video i Predrag. Sve se to dogodilo u najkraćem vremenu.

Planinari su se i do sada susretali sa divljim svinjama na Ceru, ali tad su oni imali priliku da vide jednu ili dve svinje sa par malih prasića. Ovaj prizor, ova slika urezaće se duboko u pamćenju, onih koji su imali priliku da vide krdo od 19-tak divljih svinja.

M. BOTIĆ

Exit mobile version