Struja koju ne mogu da koriste dva električna uređaja istovremeno

U Donjem Dobriću kod Loznice:

Meštani Donjeg Dobrića kod Loznice, godinama muče muku sa lošom strujom. Kuvanje na električnom šporetu za njih je nemoguće, a korišćenje više od dva električna aparata istovremeno – misaona imenica. Kažu obraćali su se više puta nadležnima, i isto tako više puta dobijali i čvrsta obećanja da će njihov problem biti rešen. Kako izgleda život sa strujom koja je skoro pa neupotrebljiva, proveravali smo u domaćinstvima Mićanovića i Vidakovića u Donjem Dobriću.

„Da bih upalio prekrupač, potrebno je da ga uključim u struju, e sad pošto je struja toliko loša, on ne može sam da se pokrene, već ja moram da namotam kanap, i da mu pripomognem. Tek onda može da se upali i tako je već 60 godina od kad imamo struju. Prekrupač smo tada kupili, najslabiji je i ne može da ga pokrene naša struja“, navodi Mihailo Mićanović iz Donjeg Dobrića.

Mihailo Mićanović

A kad upali, radi četiri puta slabije nego standardni prekrupači za kukuruz. I tako je kažu meštani oduvek. 1968 dobili su lošu struju i ništa se do sad nije promenilo.

„Jesmo se žalili sto puta, svaka vlast je dolazila i obećavala da će rešiti problem, međutim ništa. Ja imam veliko domaćinstvo, da bih samleo 50 kilograma kukuruza, potrebno mi je četiri puta više vremena nego što bi to bilo u normalnim uslovima. O aparatu za varenje mogu samo da sanjam, kad mi treba tako nešto, moram da idem u drugo selo da nešto zavarim“, objašnjava Mihailo Mićanović.

Problem je i sa električnim aparatima, električni šporet ne mogu da koriste, a kada uključe bojler i fen nastaje mrak.

„Evo, kada upalim bojler i fen u isto vreme, ugasi mi se sijalica, jer nema dovoljno jake struje. Mi smo na to navikli, tako živimo oduvek. Električni šporet ne možemo ni da koristimo, imamo problem sa aparatima koje koristimo u domaćinstvu. Svake godine menjam motor na zamrzivaču, zbog loše struje on ne može da radi, jednostavno izgori“, žali se Mićanović.

Problem je u lošoj mreži, Milan Vidaković je ceo radni vek proveo u Elektrodistribuciji. Kaže da je u njihovom selu sve loše urađeno, od postavljanja bandera pa sve do žica.

Milan Vidaković

„Ovde u nađem selu je problem jer je prelaz urađen loše. Loše su postavljene bandere, obilaze kao kiša oko Kragujevca, svuda se radi niskonaponska mreža uz put, samo kod nas ide preko njiva. Naša struja može da se koristi samo sa jednim potrošačem, kada se upale dva, padne napon, a kad se upale tri, struje više i nema. Ovo nije ni 19. vek, a kamo li 21.“, objašnjava Milan Vidaković, meštanin Donjeg Dobrića.

Đ.M.

Exit mobile version