Stranka Zajedno traži hitnu sednicu Odbora za poljoprivredu

Stranka Zajedno traži hitnu sednicu Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i posebnu sednicu Narodne skupštine povodom zabrinjavajućeg stanja na tržištu snabdevanja hranom 

U prethodnom periodu poslanici poslaničkog kluba Moramo – Zajedno obilazili su poljoprivrednike širom Republike Srbije i po ko zna koji put se uverili u lošu situaciju u kojoj se oni trenutno nalaze. Ovo je najteža godina do sada, a razlozi za to su enormno poskupljenje goriva, đubriva, esktremni klimatski uslovi, ali nadasve loša agrarna politika koja se sprovodi unazad dug niz godina.

Dr Jelena Кalajdžić, narodna poslanica, sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, kaže da problemi u kojima se nalaze poljoprirednici nisu samo njihovi problemi, već svih građana. Neregularnost u lancu snabdevanja sirovinama za prehrambenu proizvodnju izaziva socijalnu u ekonomsku nesigurnost svih građana Republike Srbije, o čemu svedoče drastična poskupljenja osnovnih životnih namirnica za 50 i više procenata. Naši poljoprivrednici ukazuju na probleme još od početka proleća, i do sada im nije pružena nikakva konkretna pomoć. Nakon ovako loše godine, u kojoj nisu imali nikakvu zaradu, očekuje ih setva, uz enormna poskupljenja đubriva (za oko 300%), semena (u zavisnosti od kulture za od 30 do 50%) i goriva.  Takođe, situacija u mlekarstvu se nije popravila, i na tržištu još uvek je teško naći mleko proizvedeno u Srbiji.

Posledice od štete koja je ove godine nanete mlekarima, tek će se osetiti u budućnosti.

Dr Jelena Кalajdžić je navela da se u cilju poboljšanja situacije u agraru mora napraviti ozbiljna analiza trenutnog stanja, utvrditi svi problemi i napraviti ozbiljna stategija kako će se oni rešavati. „S obzirom na jako tešku situaciju u kojoj se poljoprivreda nalazi, zaista mi nije jasno zašto se od početka avgusta, pa sve do danas održala samo jedna konstitutivna sednica i jedna redovna sednica. Poljoprivrednici su nam bili na putevima, blokirali saobraćaje, prodaju se krave, mleka nema, preti nam i nestašica mesa, ljudi ne mogu više da žive od poljoprivrede, odlaze u gradove ili inostranstvo, a Odbor za poljoprivredu se ne sastaje. Ja sam danas uputila predsedniku Odbora za poljoprivredu predlog za hitnu sednicu Odbora za poljoprivredu i iskreno se nadam pozitivnom odgovoru. Problema u poljoprivredi ima toliko da bi odbor trebao da se sastaje svaki dan, a ne da se čeka po mesec i više dana kao da je sve u najboljem redu“

Pored toga, poslanička klub Moramo – Zajedno uputio je i predsedniku Narodne skupštine zahtev za održavanje posebne sednice Parlamenta na kojoj bi nadležni ministri iz resora poljoprivrede, finansija, trgovine i brige o selu odgovarali na pitanja narodnih poslanika o trenutnoj nestašici prehrambenih proizvoda, nekontrolisanom rastu cena hrane, kao i situaciji u poljoprivrednom sektoru.

Beograd, 15. oktobar 2022. godine

Informativna služba ZAJEDNO

Exit mobile version