Stotinu učesnika „Bubijade“ u centru grada

Oko stotinu ljubitelja „bube“ iz zemlje i okruženja okupilo se u pešačkoj zoni u centru grada oko podneva, u okviru tradicionalne, sedamnaeste po redu, „Bubijade“. Skupu je prethodio defile učesnika gradskim ulicama koji tokom trodnevne manifestacije borave u kampu na Starom gradu.

Restaurirani modeli atraktivnih boja, neobičnog spoljašnjeg i unutrašnjeg izgleda, potvrdili su da ova marka automobila i dalje uživa veliki broj poklonika. Najstariji među njima je 88- godišnji Živan Jeremić, a najmlađa jedna beba, kao podrška roditeljima.

-„Bubu“ imam od 1973. godine, stara je 51 godinu. Do sada sam učestvovao na svim „Bubijadama“ i uvek osećam posebnu radost zato što imam priliku da razgovaram i družim se sa ljudima koji dele isto interesovanje i ljubav prema tom automobilu. Manifestacija je prerasla u internacionalni skup koji je, uprkos velikoj vrućini, okupio učesnike i iz zemalja u okruženju- rekao je Jeremić.

Bane Tanasić iz Sremske Mitrovice drugi put je u Šapcu, budući da zbog ljubavi prema oldtajmerima mora da stigne i na skupove tog tipa koji se organizuju u drugim gradovima. Za više od trideset godina, koliko putuje sa kamerom i fotoapartom u ruci, stekao je mnogo prijatelja. Zahvaljujući „bubi“ krug prijateljstava se stalno širi.

-Svrha ovakvih okupljanja nije da se pokaže ko ima bolji auto i upravo u tome i jeste draž- da se družimo, razmenjujemo mišljenja. Na „bubinoj“ šasiji prošle godine uradio sam repliku jaguara morgana, modela iz tridesetih godina- deluje atraktivno, malo je spušten i proširen, ima jedan drveni sanduk, koji predstavlja pravu atrakciju. Nekada se putovalo sa tim kovčezima, a moj je drveni, za razliku od klasičnih- objašnjava.

Organizator Bogdan Mijailović zadovoljan je odzivom posetilaca, koji su došli iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Hrvatske.

-Imamo dosta restauriranih vozila, ali verujem da slike govore više od reči. Prezadovoljni smo organizacijom i smatramo da je cilj- razmena iskustava, mišljenja, ali i delova i sticanje novih prijateljstava među ljubiteljima „bube“, ispunjen- naveo je Mijailović i podsetio da je u okviru programa predviđeno nadmetanje učesnika na Starom gradu od 15 sati u raznim takmičarskim igrama, a u 17 sati dodela nagrada i priznanja.

Za 22 sata zakazan je koncert rok grupe Midgard, dok se manifestacije zvanično završava sutra, kada će svi učesnici biti ispraćeni iz kampa. Generalni sponzor „Bubijade“ je Auto centar „Petrović“, a pokrovitelj Grad Šabac.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version