Stilski krojači i firmopisci kaligrafi predstavili kreativni rad

U Školi primenjenih umetnosti u okviru projekta „Kreativna laboratorija“

U Školi primenjenih umetnosti u ponedeljak je realizovan deo aktivnosti u okviru projekta „Kreativna laboratorija“, čiji je nosilac „Re Crafts“- klaster za tradicionalne zanate u Srbiji, u partnerstvu sa ITS školom za informacione tehnologije iz Beograda, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Tom prilikom predstavljen je kreativni rad obrazovnih profila stilski krojač i firmopisac kaligraf, a prezentaciji su prisustvovali direktorka škole Nevenka Đokić, predstavnici Re Crafts- a i pomoćnik gradonačelnika zadužen za obrazovanje dr Goran Stojićević.

Jedan od ciljeva projekta je i umrežavanje kroz jedinstvenu web platformu- šabačke umetničke škole sa školama u Srbiji u kojima se izučavaju tradicionalni zanati.

-U prvom koraku, do 31. maja, biće umreženo osam škola, od toga četiri izvan Beograda (Šabac, Sombor, Čačak, Novi Pazar) i četiri beogradske škole sličnog obrazovnog profila. Ideja je nastala pre pet godina sa željom da na jednoj platformi povežemo škole, preduzetnike i mlade kadrove- navela je direktorka Re Crafts- a Vesna Rusić.

Direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić istakla je da je to prilika za razmenu iskustava i osnaživanje saradnje između nevladinog sektora, predstavnika škola, Ministarstva prosvete, preduzetničke inicijative i lokalne samouprave.

-Smatramo da je izuzetno važno dati podršku kreativnom sektoru, posebno jer je danas u Srbiji podrška neophodna na svim nivoima, pre svega mentorska i konsultantska. Mladima danas u Srbiji ne nedostaje kreativnosti i početnih ideja, ali im nedostaje hrabrost da uđu u preduzetničke vode i da od početne ideje dođu do održivog preduzetničkog koncepta. Upravo zbog toga je važna podrška na svim nivoima- podvukla je Đokićeva.

Stojićević je naveo da Grad podržava škole i inicijative koje pružaju mogućnost da se mladi osamostale i lakše dođu do zaposlenja.

-Ponosni smo što imamo školu ovog tipa, gde učenici iz šireg regiona mogu da dođu i uče nešto sasvim drugačije. Grad podržava sve vrste inicijativa čiji je cilj umrežavanje škola, jer na taj način možemo da konkurišemo za sredstva iz evropskih fondova, proširimo delatnost škole i omogućimo učenicima da lakše nađu zaposlenje po završetku školovanja- objasnio je Stojićević.

Svoje radove prezentovala je Jana Trivanović Ilić, koja je Školu primenjenih umetnosti u Šapcu završila 2005. godine, a nakon sticanja fakultetske diplome kostimografa i modnog dizajnera došla u Šabac i nastavila da se u svom ateljeu „Jana srce“ bavi preduzetništvom.

-Mladima želim da poručim da moraju biti mnogo uporni, jer sam i sama još uvek na putu do toga da mi se ta upornost isplati. Mogu da se vrate u svoj grad i nastave da rade, budući da se danas većina poslova dogovara preko interneta. Diplomirala sam 2009. godine, ovu školu završila 2005. godine, a sada, 2017. godine,  imam svoj atelje u kom stalno imam posla i spremam reviju koja će biti održana početkom aprila- poručila je ona.

Prilikom posete šabačkoj školi predstavljene su i mogućnosti korišćenja programa „EU Horizon 2020“ o kojima je govorila Nada Milošević, savetnica u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, a članovi projektnog tima, studenti Visoke škole strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije iz Beograda, sa profesorkom- koordinatorkom Danijelom Grujić maturantima Škole primenjenih umetnosti predstavili su program kroz tri prezentacije o tradicionalnim zanatima, što je baza za kreativno preduzetništvo mladih. Rezultati projekta biće predstavljeni u Privrednoj komori Srbije krajem maja.

D.Dimitrijević

Exit mobile version