Statistika pokazuje da su motociklisti najugroženiji

Preventivna akcija Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju

Savet za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritoriji grada Šapca u saradnji sa Moto klubom „Čivija“ organizovao je u petak na Hipodromu Šabac preventivnu akciju posvećenu bezbednosti motociklista povodom predstojećeg Moto skupa.

Kako je istakla sekretar Saveta Katarina Tadić, to je postala tradicija, jer su motociklisti najugroženija grupa učesnika u saobraćaju, što pokazuje i ovogodišnja statistika.

-Nažalost, u ovoj godini na putevima na teritoriji grada Šapca su oba poginula lica motociklisti, što je razlog više da uputimo apel svim vozačima dvotočkaša da čuvaju svoje živote i poštuju sve propise ali da uputimo apel i ostalim učesnicima u saobraćaju da su motociklisti na našim putevima i da dodatno obrate pažnju na njih. Kampanja „Mladi i bezbedni“ koju smo nedavno sproveli na teritoriji našeg grada odnosila se na sve mlade vozače, među kojima i motociklisti, a danas kroz razgovor i podelu edukativnog materijala želimo da podignemo svest našim bajkerima o bezbednosti u saobraćaju- istakla je Tadićeva i dodala da je lokalni Savet aplicirao na projekat Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije namenjen vozačima dvotočkaša.

-Sadašnja statistika govori da su te obuke potrebne, a to je jedan od ozbiljnih koraka koji moramo preduzeti kako bismo kroz različite aktivnosti došli do našeg cilja, a to je da nemamo nijedno poginulo lice- podvukla je ona.

Pripreme za početak Moto skupa obišli su i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić i predsednik Skupštine Nemanja Pajić. Dragan Antonić iz Moto kluba „Čivija“ pozvao je sve bajkere da budu oprezni, kako bi svi zajedno uživali u predstojećoj manifestaciji.

-Ovim putem upoznajemo sve bajkere sa važnošću korišćenja kompletne zaštitne opreme na motociklima, što se odnosi na zaštitne kacige, rukavice, jakne, pantalone i adekvatnu obuću koja se koristi za vožnju motocikala. Ovo je prilika da još jednom apelujemo na sve motocikliste da se ponašaju u skladu sa saobraćajnim propisima, da bezbedno dođu i odu sa Moto skupa. Oni koji budu konzumirali alkohol ne smeju da se vraćaju isti dan kući, nego sutra da bezbedno otputuju i da se sledeće godine vidimo ponovo svi zajedno ovde- poručio je Antonić.

U okviru Moto skupa večeras od 20 sati nastupiće „Supermensi“, a od 22 sata „Zabranjeno pušenje“. U subotu od  18 sati  je defile motora kroz grad. Od 20 sati nastupa „Predigra“, a od 22 sata Isak Šabanović. Ovogodišnji Moto skup posvećen je istaknutom članu kluba Dejanu Isakoviću Bosancu, koji je u aprilu preminuo od kovida- 19. Organizator, Moto klub „Čivija“ očekuje više od 1000 motociklista i više od 10 hiljada posetilaca.

D.Dimitrijević

Exit mobile version