Stanovnci Mačvanskog kraja nisu svesni ekoloških problema

Istraživanje Centra za lokalna pitanja:

Centar za lokalna pitanja sproveo je anketu nad stanovnicma Mačvanskog okruga o njihovim stavovima o pojedinim aspektima učešća javnosti u odlučivanju o životnoj sredini. Očekivanje je da i pored stalnog jačanja ekološke svesti o stanju životne sredine i potrebi rešavanja ekoloških problema, građani nedovoljno poznaju nove procedure i načine kako da delotvorno učestvuju u odlučivanju o životnoj sredini i da još uvek i pored novih informativno-komunikacionih tehnologija nisu dovoljno informisani što je neophodan uslov učešća u odlučivanju. Anketa je realizovana u period od maja do juna 2022. godine putem internet odnosno google upitnika, gde je ukupno obrađeno 532 popunjene ankete.

Građani smatraju da nisu dovoljno informisani o stanju životne sredine, te da je glavni izvor informacija internet i društvene mreže, koje su dominantne u donosu na sve druge ponuđene odgovore.

Postoji značajna motivacija građana da se uključe u aktivnosti zaštite životne sredine, raste i procenat onih koji bi se aktivno uključili ako postoje odgovarajući program.

Centar za lokalna pitanja je mlada organizacija, koja svoje delovanje i aktivnosti usmerava na ukazivanje konkretnih problema vezanih za životnu sredinu, informisanje i edukaciju stanovnika Mačvanskog okruga. Tokom rada uočili su veliko nezadovoljstvo građana, kada je u pitanju briga o zdravoj životnoj sredini. Njihovi problemi su ignorisani od strane lokalne samouprave, zbog čega gube poverenje u institucije, ali i nadu da može doći do željenih promena. Kao organizacija, uspeli su da ostvare saradnju sa partnerskim organizacijama i stanovnicima u ovim lokalnim samoupravama i na taj način stvore mrežu poznanstava čiji je zajednički cilj zdrava životna sredina i kvalitetniji uslovi života. Pored toga, rade na edukaciji stanovništva i podizanju ekološke svesti, a sve sa ciljem da ljudi ne gube povrenje u institucije, da su promene moguće samo uz jaku volju i borbu svih nas.

Opštinska deponija u Vladimircima nije sanitarna i prostire se na 7,5 hektara podvodnog zemljišta. Pored toga što se na ovu deponiju odlaže raznovrstan otpad (životinjski, komunalni, opasni, poljoprivredni i dr.), sam put do nje je nepristupačan (zemljani), posebno u vreme velikih padavina. Deponija se nalazi u blizini obradivog zemljišta, što predstavlja ogroman problem za poljoprivrednike jer dolazi do zagađenja zemljišta ali i smanjenja prinosa poljoprivrednih kultura. Pošto je ceo taj deo podvodan, dolazi do slivanja otrovnih materija, prvo u manje reke, da bi se kasnije te opasne i otovne materije, slile u Savu odnosno Dunav. Ovaj problem nije samo lokalni, već obuhvata širu sliku, jer su na ovakvim smetilištima česti i požari (što dalje dovodi do ispuštanja otrovnih čestica u vazduh), a mogu biti i leglo raznih zaraza. Pored ove opštinske deponije, primetne su i one kraj manjih reka, posebno kraj reke Mlakve koja se uliva u reku Brekovaču. Reka Brekovača, nalazi se oko pedeset metara od izvorišta, iz kojeg se vodovod opštine Vladimirci snabdeva pijaćom vodom.

Koceljeva je 2016. godine dobila transfer stanicu koja je trebala da omogući efikasnije upravljanje otpadom u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. Ukupna vrednost projekta iznosila je 750 hiljada evra, a sredstva je obezbedila Kraljevina Holandije. Međutim, šest godina kasnije, ova transfer stanica više nije u funkciji, zarasla je u korov, a otpad završava u reci Tamnavi. Tako je umesto smanjenja broja divljih deponija u ovoj opštini, došlo naglo do povećanja, pa sada, prema rečima Slavka Živanović predsednika EU ,,Za spas lopte“, ima čak 175 registrovanih nesanitarnih deponija. Na divlje deponije, pored komunalnog otpada, odlaže se još ambalažni (plastika, staklo, papir, limenke, karton), poljoprivredni, građevinski, opasni  (hemikalije, baterije, ulja i dr.), životinjski (uginule životinje) i drugi otpad. Postojeće deponije ugrožavaju životnu sredini, kao i zdravlje i bezbenost ljudi, te je neophodno izvršiti njihovu sanaciju i zatvaranje, kao i izgradnju nove deponije.

Đ.M.

Exit mobile version