Stanje na teritoriji Mačvanskog okruga redovno

U petak, 10. februra 2023.godine, u prostorijama Gradske uprave Šabac, održana je 33. redovna sednica Okružnog štaba za vanredne situacije Mačvanskog upravnog okruga. Predsedavao je komandant Okružnog štaba i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Željko Marjanović.

U radu sednice učestvovali su i Ivan Spajić načelnik Okružnog štaba za vanredne situacije i v.d. načelnik Odeljenja za vanredne situacije Šabac i članovi Okružnog štaba.

Dnevni red sednice jednoglasno je usvojen od strane prisutnih članova, nakon čega je usvojen izveštaj sa 32. redovne sednice, koja je održana 22. septembra 2022. godine u Šapcu.

Razmatran je Izveštaj o radu za 2022. godinu i Plan rada za 2023. godinu koji se dostavljaju Republičkom štabu na usvajanje.

– Na prvoj sednici u ovoj godini, a trideset trećoj po redu, razmatrali smo stanje na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga kada su u pitanju vodotokovi prvog i drugog reda kao i stanje i pripremljenost jedinica lokalnih samouprava za vanredne situacije  i ponašanje u vanrednim situacijama –  rekao je Ivan Spajić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije.

Trenutno stanje na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga je redovno  kada su u pitanju vodotokovi podložni izlivanju.

– Preduzete su sve potrebne mere od strane lokalnih samouprava na teritoriji Mačvanskog okruga. I Javno vodoprivredno društvo preduzelo je sve potrebne mere u cilju sprečavanja većih izlivanja i većih problema na tim vodotokovima. Odeljenje za vanredne situacije pratilo je i u decembru prošle godine i u januaru vodotokove prvog reda – reke Drini i Savi gde smo imali manjih problema. I u decembru i u januaru imali smo stanje preko nivoa vanredne odbrane od poplava. Vremenom se to smirilo. Na svu sreću nije bilo padavina u južnom i jugozapadnom delu Republike Srbije tako da su se posle određenog vremena reke povukle – istakao je Spajić.

Po tačkama dnevnog reda razmatrane su teme vezano za šumske požare u prethodnoj godini i stepen pripremljenosti lokalnih samouprava u smislu sprovedenih preventivnih i operativnih mera i aktivnosti na smanjenju rizika od elementarnih nepogoda i drugih opasnosti koje mogu izazvati katastrofu i ugroziti život i zdravlje ljudi i materijalnih dobara.

Podnet je Izveštaj o stanju i oceni spremnosti objekata za odbranu od poplava na vodama I i II reda na području lokalnih samouprava Upravnog okruga ,koji su članovi Okružnog štaba i usvojili.

Izvršena je identifikacija i analiza kritičnih tačaka i prepoznavanje aktivnosti i subjekata koji učestvuju u realizaciji koje treba preventivno sprovesti u toku 2023. godine sa procenom finansijskih sredstava, kako bi se posledice od elementarnih nepogoda i drugih opasnosti svele na najmanju meru.

Razmatrano je i stanje sistema za javno uzbunjivanje i dostignuti stepen izgrađenosti akustičkih studija jedinica lokalnih samouprava u Mačvanskom upravnom okrugu.

Svi izveštaji su jednoglasno usvojeni od strane članova Okružnog štaba.

На самом крају седнице командант Окружног штаба Жељко Марјановић се захвалио члановима штаба на учешћу у раду седнице.

Exit mobile version