Šta je eko vrtić?

Ekološka predškolska ustanova Stonogica:

Deca sve više vremena provode igrajući se pametnim telefonima i tabletima. Međutim, u Sremskoj Mitrovici postoji jedan vrtić koji je potpuno ekološki. U njemu deca najveći deo vremena provode u dvorištu sa životinjama, u učionicama ne postoji električne igračke, a deca uče da brinu o svojoj okolini još od malih nogu.

U Srbiji, retko koji vrtić deci može da ponudi dvorište. Ovaj vrtić u Sremskoj Mitrovici ne samo da ima dvorište, već ono izlazi i na jezerce koje se nalazi iza vrtića.

„Mi se ovde u dvorištu družimo sa našim ljubimcima, hranimo ptice, čistimo obalu bare, gledamo ptice koje lete i kako žive kod nas na drvetu. Najviše se igramo vije i žmurke u dvorištu“, kaže Jana Marčeta.

„Najviše volim da se igram sa mojom najboljom drugaricom Sofijom. Stalno se igramo, i najviše volimo da se družimo u našem dvorištu pored bare“, navodi Ivana Španović.

Deca ovde uče kako se brine o životnoj sredini. Tokom leta se igraju u hladovini drveća a imaju i svoje dvorišne ljubimce.

„Imamo malenu kućicu u kojoj se nalaze grančice, travke i lišće. To je naš hotel za insekte. Tu žive razne bubice i one tu spavaju, mi ih stalno gledamo kada smo napolju u dvorištu“, objašnjava Iskra Bošnjak.

Kažu da je ovakav koncept čuvanja dece nastao sasvim slučajno. A sviđa se i deci i vaspitačicama.

„Ono što našu ustanovu najviše izdvaja od drugih vrtića jeste jedan splet okolnost. Mi imamo tu sreću da naše dvorište sa zadnje strane izlazi na baru, koja je stanište brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Deca se uče kako da čuvaju prirodu, mi čistimo obalu te bare, a moram vam priznati da su deca i pecaroši i ljude koji dolaze do ove bare naučila kako se čuva priroda“, objašnjava Vesna Stanimirović, vaspitačica u „Stonogici“.

Uz pomoć vaspitača, deca kvalitetno provode vreme, bez novih tehnologija i igra na pametnim telefonima.

„Deca su ovde direktno uključena u prirodno okruženje. Nemamo nikakve elektronske uređaje ili igračke koje nisu od prirodnih materijala. Vreme provodimo napolju, učimo decu kako se na primer kompostira, kako se gaji bašta, kako se brine o životinjama. Mnogo zanimljivih sadržaja imaju u samoj prirodi“, dodaje još Vesna Stanimirović.

Omiljeni ljubimac, svakako je labudić kog su roditelji ostavili, mališani iz vrtića će se brinuti o njemu tokom predstojeće zime.

Đ.Mijailović

 

Exit mobile version