Srpska napredna stranka najavila realizaciju projekta izgradnje višenamenske akumulacije u Vukošiću

20160401_201227

Na tribini koju je Srpska napredna stranka organizovala u petak u Cerovcu pokrenuta je inicijativa za izgradnju višenamenske akumulacije u Vukošiću i regulaciju samog toka Dobrave. Meštanima su se obratili prvi na listi kandidata GO SNS-a dr Slobodan Popović, predsednik Opštine Vladimirci Milorad Milinković i predstavnici JP „Srbijavode“. Kako je najavljeno, sam proces izgradnje brane u Vukošiću trebao bi da počne do kraja godine i time će sva sela u slivu reke Dobrave biti zaštićena od obilinih kiša i bujičnih voda.

Dr Popović je istakao da tako biti rešen problem koji ovaj kraj tišti decenijama unazad. On je naveo da je posle poplava 2014. godine, Vlada preduzela niz mera i jedna od njih jeste i idejni projekat za akumulaciju, odnosno rešavanje problema plavljenja okolnih sela u slivu reke Dobrave.

-Postavljanjem brane dobili bismo višenamensko tzv. veštačko jezero gde bi u toku zime voda bila ispražnjena i primila svu bujičnu vodu iz dela Dobrave uzvodno. Efekat izgradnje akumulacije bi bio višestruki. Pre svega bi se zaštitilo nizvodno područje od plavljenja, a ta voda bi se, negde oko 10 miliona kubnih metara, iskoristila za navodnjavanje. U perspektivi, to bi mogao da bude i značajan sportsko- rekreativni centar. Sela nizvodno od ove brane, kao što su Vučevica, Cerovac, Kujavica, Žabar, Korman, Orid, Miokus, Mrđenovac i Orašac, bila bi zaštićena u periodima godine kada su obilne kiše od poplava- objasnio je dr Popović.

Predsednik opštine Vladimirci Milorad Milinković je istakao da je projekat izgradnje višenamenske akumulacije u selu Vukošić od kapitalnog značaja za opštine Vladimirci i Šabac, imajući u vidu da su ovog proleća bujične vode i reka Dobrava potopile više od 10 hiljada hektara zemljišta, uglavnom livade i obradive površine.

-Kompletan sliv reke Dobrave će se skupiti u ovu akumulaciju, koja će biti jezero od 150- 200 hektara i moći će da primi do 20 miliona kubnih metara vode. Bujične padavine koje se sliju sa Dobrave prihvatiće se tu i spuštati niz vodu prema Savi i Mrđenovcu. Da bi se zaštitile ove površine zemljišta potrebno je takođe urediti sliv reke Dobrave- rekao je Milinković.

Rukovodilac tehničkog sektora JP „Srbijavode“ Nenad Gavrilović je istakao da to preduzeće zajedno sa Kancelarijom za obnovu poplavljenih područja problem poplava rešava prevencijom- izgradnjom brana i akumulacija, te da je jedna od najatraktivnijih lokacija za izgradnju brana Vukošić, koja je po svojim karakteristikama jedna od najpovoljnijih i najrentabilnijih i gde bi se visinom brane od 17 metara dobilo oko 10 miliona kubika zapremine vode. Akumulacija bi ubuduće mogla da navodnjava oko tri- četiri hiljade hektara obradivog zemljišta.

-Napravili smo projektni zadatak za revitalizaciju projekta urađenog pre dvadesetak godina prema najnovijim propisima. Tada je namena bila i za vodosnabdevanje, a mi bismo sada ovu akumulaciju opredelili pre svega za odbranu od poplava i navodnjavanje. Sredstva za projektnu dokumentaciju i izgradnju bi bila obezbeđena iz fondova za navodnjavanje. Za nekoliko dana biće raspisana javna nabavka za izradu projektne dokumentacije, a za šest do sedam meseci će početi izgradnja- najavio je Gavrilović.

Izgradnja će biti finansirana sredstvima iz fondova grada Abu Dabija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a vrednost celog projekta je oko 200 miliona dinara.

D.Dimitrijević

Exit mobile version