Srozavanje jednog grada najbolje se vidi kroz kulturu

Kultura je izuzetno važna za život građana jednog grada iz mnogo razloga

I taman kada sam mislio da ne objavim ovaj tekst, jer je manifestacija „Noć muzeja“ otkazana, Mijušković je morao da „progura“ svoju ideju o „bajatim“ manifestacijama!

Pre svega, kulturne aktivnosti pružaju priliku građanima da se edukuju i prošire svoja znanja i veštine. Kroz kulturne programe, ljudi mogu razviti svoju kreativnost i umetničke sposobnosti, poboljšati svoje jezičke veštine i steći nova znanja o različitim kulturama i istoriji.

Takođe, kulturne aktivnosti su važne za jačanje zajednice i društvenog života u gradu. Kulturni događaji često okupljaju ljude različitih godina i interesovanja i pružaju im priliku za socijalizaciju i povezivanje. To može pomoći u izgradnji osećaja pripadnosti i solidarnosti među građanima.

Konačno, kulturna baština i identitet grada su važni za očuvanje lokalne istorije i tradicije.

Jedna od veoma značajnih kulturnih manifestacija je, svakako, „Noć muzeja“, događaj koji se u Šapcu ove godine održava po 17. put. Ovu manifestaciju je pokrenuo poznati šabački slikar, pokojni, Slobodan Peladić sa željom da se i Šabac nađe u društvu evropskih gradova, kojima inače i pripada, a u organizaciji manifestacije učestvovale su sve gradske ustanove kulture, osnovne i srednje škole, udruženja građana i drugi kulturni akteri iz grada.

Glavni cilj ove manifestacije bio je popularizacija i promocija kulture među građanima Šapca i okoline, te podsticanje interesovanja za kulturnu baštinu i umetnost. Kroz brojne kulturne događaje, posetioci su imali priliku da uživaju u izložbama, predavanjima, koncertima, performansima, radionicama, projekcijama filmova i drugim sadržajima koji su bili organizovani u različitim delovima grada. Ali i u druženju!

Ova manifestacija je bila izuzetno popularna među građanima Šapca pa zato i ne čudi što je privlačila na hiljade posetilaca. Po bilo kakvim vremenskim (ne)prilikama jer imalo je šta da se vidi.

„Noć kulture“

Narodni muzej Šabac, sa ustanovama kulture, pojedinim školama i medijskom kućom „Kopernikus Zapad“, organizuje Noć kulture 20. maja u trajanju od 18 do 23 časa. Pripremljen program nalazi se na plakatu koji Vam šaljemo.

Tako je Noć muzeja u Šapcu postao prepoznatljiv kulturni brend grada i nezaobilazni događaj.

Međutim, nekako sa promenom vlasti u Šapcu i ova manifestacija je počela da odumire, kao i sam grad uostalom. Neprepoznatljivi i neinteresantni kulturni sadržaji nisu više mogli da privuku građene a i oni koji su na taj dan izlazili iz svojih kuća (mađu kojima sam bio i ja) činili su to samo iz navike.

Nažalost, program koji su nam kulturne ustanove i drugi akteri ponudili za ovogodišnju „Noć muzeja“ može se nazvati samo jednom rečju: SRAMOTA!

I, zaista, nema tu ništa interesantno a ni novo što bi građani mogli da vide. Uglavno u ponudi su izložbe koje su organizovane za Dan grada i koje još uvek stoje i dostupne su onima koji žele da ih vide. Ali, ko je to želeo već ih je do sada video.

Nema sumnje da će čovek koji sebe naziva gradonačelnikom iskoristiti i ovu manifestaciju isključivo slikanja radi pa se zato i stiče utisak da mu je jako važno da na ulicama i nema mnogo građana kako ne bi došao u situaciju da mora u oči da ih pogleda a u tim očima neće imati šta dobro, za sebe, da vidi.

Zanimljivo je da su čovek sa „našminkanim osmehom“, kome je jedini smisao vladavine da obilazi neke događaje sa kojima blage veze nema i da se tamo slika, i njegov „dželat“ kulture i informisanja Šapca osmislili da u „Noći muzeja“, građanima predstave jednu „lokalnu“ televiziju za koju malo ko zna, a koja je iz budžeta grada „nagrađena“ sa dva miliončeta – znate već zbog čega. Biće to prilika da Šapčani vide kako izgleda neki televizijski studiJo u kojem glas odjekuje kao iz bureta.

A možda i da se tamo slikaju sa „Našminkanim Osmehom“.

Neznam, šta ćete vi, poštovani čitaoci raditi te večeri u kojoj će biti organizovana (ako zbog trenutne situacije ne bude otkazana) naša kultna „Noć muzeja“ ali ja, sigurno, u ovoj sramoti neću učestvovati.

Iz mnogo razloga.

Pre svega zbog sećanja na vreme kada je Šabac bio istinski grad kulture!

Ivan Kovačević

Exit mobile version