Sredstva za sufinansiranje medijskih projekata dodeljena u skladu sa zakonom

Konferencija za novinare u Gradskoj kući

Povodom Odluke o podeli sredstava iz budžeta grada Šapca za sufinasiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za 2017. godinu, kao i spekulacija u pojedinim medijama po pitanju regularnosti konkursa, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović održao je danas u Gradskoj kući konferenciju za novinare. Zelenović je istakao da je konkurs raspisan kako bi se građani Šapca i Srbije pravovremeno i kvalitetno informisali, da su sredstva dodeljena po nalogu stručne i nezavisne komisije formirane u skladu sa zakonom, te da je neprihvatljivo da se u cilju političke kampanje najviših organa vlasti podstiče tablodizacija javnog života, šire neistine i besmislice.

-Očigledno je u toku predizborna kampanja za predstojeće predsedničke izbore. Neistina je i potpuna besmislica da se sufinansiranjem projekata u oblasti infomisanja finansira predsednička kampanja bilo kog kandidata, pa i Vuka Jeremića. Grad Šabac je sredinom novembra doneo svoj budžet, koji u skladu sa zakonom predviđa finansiranje medija, odnosno projekata u kulturi. Mi smo 1. decembra raspisali javni poziv koji je trajao 30 dana. Potpuno javno i na zakonom propisan način 30 dana je sva javnost u Šapcu i Srbiji mogla da se informiše o pozivu i svako je mogao da konkuriše. Dakle, bio je javni konkurs u skladu sa zakonom i svako je mogao da se prijavi- objasnio je Zelenović i dodao da je po Zakonu o medijima oformljena i stručna komisija na predlog udruženja novinara.

On je naveo da se na čelu komisije nalazi sekretar NUNS- a, da nijedan član komisije ne predstavlja udruženje lokalnih medija, da svi imaju profesionalne kompetencije i niko od njih nije iz Šapca. Iako je zakon ostavio mogućnost da gradonačelnik postupi drugačije, Zelenović je naglasio da je postupio po predlogu komisije, što nije slučaj u drugim lokalnim samoupravama.

Zelenović je istakao da postoje dva razloga zbog kojih su ove godine u finansiranje projekata u medijima uključeni i mediji koji nisu samo iz Šapca.

-Prvi razlog je što smo mi na poslednjim izborima dobili poverenje građana zajedno sa našim partnerima i pobedivši dobili mogućnost da sprovodimo politiku da svako dobije priliku da zarađuje više. Ta prilika se ostvaruje na taj način što informišete sve investitore i postojeći privredni svet o poslovnim prilikama u svom gradu, promovišete svoj grad, pokušavate da obezbedite najbolje moguće uslove za svoje građane, tako da zarade više. Iz medija koji imaju republičku  pokrivenost se informiše sve građanstvo, ali se informiše i poslovni svet, ambasadori svih država sa kojima sam razgovarao prethodnih nekoliko godina i sa kojima i danas razgovaramo, a podsetiću da u ovom trenutku pregovaramo i sa 12 novih investitora. Važno je da budu informisani šta je to što grad Šabac nudi kao grad sa najboljim poslovnim okruženjem- podsetio je gradonačelnik Šapca.

On je rekao da je komisija vodila računa da podršku dobiju kvalitetni projekti, te da je tabloidizacija javnog života i ovakvo medijsko postupanje prema njemu kao predstavniku jednog grada i svim drugim predstavnicima grada nikako neće doprineti razvoju gradova, lokalne samouprave, ni razvoju Srbije.

-Ovim se podstiče tabloidizacija javnog života, ljudima se sudi presuđuje u medijima bez ikakvih dokaza i utemeljenja. Čitav postupak koji se završio Odlukom o sufinansiranju projekata u oblasti infomisanja je javan, svako u Srbiji je mogao da se informiše i sad može da se informiše i niko to u Šapcu, niti bilo gde drugde može da krije- zaključio je Zelenović.

On je podvukao da je očigledno da su „u strahu velike oči“ i primetio da će predsednički izbori biti vrlo interesantni i da će biti vrlo zanimljivo kome će građani dati svoje poverenje. „Ono što mi radimo u Šapcu je jasna politika koja je dobila podršku građana, a ova predstava  koja se dešavala u poslednja dva dana je politikanstvo. To nije prvi put i sigurno će se nastaviti do predsedničkih izbora, čiji bi rezultat mogao biti drugačiji od onog kojem se mnogi nadaju“, napomenuo je Zelenović.

D.Dimitrijević

Exit mobile version