Sportski ples utiče na formiranje tela, ali i ličnosti

Ana Todorović, trener u školi latino i sportskog plesa KUD „Abrašević“

Zahvaljujući uspešnoj saradnji KUD „Abrašević“ i Plesnog kluba „Aurora“, pre mesec dana u sali tog kulturno- umetničkog društva počela je sa radom škola latino i sportskog plesa za decu od pet godina do šestog razreda, sredom od sedam do osam i subotom od 11 do 12 sati. Školu vodi Ana Todorović, koja je završila Visoku sportsku i zdravstvenu školu u Beogradu i poseduje licencu za sportskog operativnog trenera sportskog plesa. Od malih nogu se bavila plesom i postizala uspehe na brojnim takmičenjima: zlato na Prodance takmičenju u Beogradu, kategorija Pro1 Latino (uzrast 20- 35 godina), zlato na Pro- Am (profesionalni amateri) takmičenju u Beogradu, kategorija Latin challenge, Pro2, srebro na Beogradskom festivalu plesa, kategorija Pro2 (20- 35 godina), Bohemian Open Championship Lat Bronz, Prague dance festival- finalista.

Veliki broj zainteresovanih devojčica već pokazuje svoj talenat i umeće, ali i solidarnost, pa se tako i međusobno bodre da zajednički savladaju početne korake, a od januara planira i grupu za rad sa starijim uzrastom.

-Sportski ples je sportska disciplina, ali ima oblike umetnosti zbog estetski izraženog pokreta. Utiče na formiranje tela, ali i ličnosti. U latinoameričke plesove spadaju samba, rumba, ča-ča-ča, paso doble i džajv. Počeli smo sa latino formacijama za decu, u pitanju je sprotski latino ples, s tim što sam napravila jednu koreografiju iz disko šou densa. Za početak se uči takmičarski  latino, džajv, samba i ča-ča-ča, a prva takmičenja za decu planiramo od februara- marta- kaže Todorovićeva, po zanimanju diplomirani ekonomista, ali od malena u plesu, najpre modernom, potom hip- hop, a zatim i latino, u kome se aktivno takmiči skoro dve godine i osvaja brojne medalje na pro- am takmičenjima sa partnerom Vukašinom Prvulovićem, koji je nedavno otputovao u Ameriku.

-Ples je moja najveća motivacija i inspiracija u životu, nešto što me stvarno pokreće. Smatram da je sportski ples prilika da deca sebe ojačaju i mentalno, da povećaju fokus, koncentraciju, nauče šta znači timski rad, discipina, samim tim steknu volju da uče i bore se na takmičenjima. U razgovoru sa trenerom Marijom Prelević došla sam do zaključka da bi bilo dobro da se u Šapcu otvori škola latino i sportskog plesa. Kako sam stekla licencu za trenera, odlučila sam da to bude ovde i u saradnji sa KUD „Abrašević“. Smatrala sam da je dobro spojiti klub koji takođe ima veoma interesantne takmičare, najjače u Evropi, sa tradicijom našeg grada i kulturno- umetničkog društva- objašnjava Todorovićeva i dodaje da će u dogovoru sa matičnim klubom u Beogradu organizovati odlaske na takmičenja, a za decu je važno samo da budu motivisana, i rezultat neće izostati.

Talenat je bitan, ali ne i presudan, te se radom i vežbanjem, uz vreme i strpljenje, svaki pokret može savladati.

-Neka deca imaju izražen osećaj za ritam, a smanjenu fleksibilnost, pa popravljamo fleksibilnost, i obrnuto. Moramo imati taj princip pojedinačnosti, da procenimo mogućnosti svakog deteta i da pronađemo način na koji ono može biti bolje. Kao i u svemu, najbitniji je rad. Moram da pohvalim devojčice, koje su veoma disciplinovane. U plesu je najvažnija energija, da se oni osećaju zadovoljno i motivisano i da zajedno obavljaju te aktivnosti. Najlepše je što zaista rade timski, pomažu jedna drugoj i zagrle se na kraju kad to zajedno savladaju- podvlači.

Sa sadašnjom grupom, planira takmičenje kroz latino formacije, ali su pozvani i dečaci, kako bi u paru osetili pravu lepotu plesa u ritmu. Podseća da sportski ples, osim što je dobar za fizičko zdravlje, ima uticaj i na razvijanje discipline, vaspitanje, timski rad. Od janura, pozvani su i oni stariji, od srednjoškolaca, pa nadalje, da osete lepotu plesa i dobrog ritma, a o terminima rada nove grupe „Podrinske“ će čitaoce blagovremeno obavestiti.

D.Dimitrijević

Exit mobile version