Spoj prošlosti i budućnosti na najlepši mogući način

Izložba radova učenika Škole primenjenih umetnosti „Srpski srednjovekovni ornament“

U galeriji Biblioteke šabačke u sredu je svečano otvorena izložba radova učenika Škole primenjenih umetnosti pod nazivom „Srpski srednjovekovni ornament“. Nastala je u okviru edicije Kultura ćirilice i obuhvata više od 60 radova, nastalih u različitim tehnikama primenjene umetnosti i dizajna. Osim kopija sa fresaka manastirskih zadužbina porodice Nemanjić, prikazani su radovi u tradicionalnim tehnikama: mozaik, pozlata, grafika, kaligrafija, klesanje u kamenu i vez, kao i savremeni upotrebni predmeti- keramika i asamblaži, inspirisani lepotom i simbolikom srpskih srednjovekovnih ornamenata sa fresaka od 12 do 15. veka.

Srpska kulturna baština kao inspiracija

Biblioteka šabačka već 17 godina ovu izložbu realizuje u saradnji sa Školom primenjenih umetnosti, a otvorila je drektorka te ustanove kultrure Jelena Podgorac Jovanović. Odanost tradiciji, duhovnost, učenost, veština i talenat, osnovne su karakterstike ove postavke.

-Uvek nas obraduje izložba učenika ove škole, jer nam svake godine donesu nešto novo i drugačije i nešto novo naučimo od njih. Srpski srednjovekovni ornament je vrlo inspirativna tema, koju su učenici vrlo dobro i plodno iskoristili za svoje originalne radove. Srpska kulturna baština definitivno svima nama treba da bude uzor i polazište za sve što radimo, a ovi učenici su to, uspomoć svojih mentora, profesora i škole, sjajno uradili i na jedan poseban način dopisali ovu našu stvarnost- istakla je direktorka Biblioteke šabačke.

Direktorka Škole primenjeih umetnosti Nevenka Đokić zahvalila je na kontinuiranoj podršci radu škole i stvaralaštvu učenika.

Izazov da se sledi misija škole

-Divno je imati mogućnost i priliku da radove koji su zaista zavidnog kvaliteta publika može da vidi u prelepoj galeriji. Ova izložba kao motiv ima ornament sa srpskih srednjovekovnih fresaka od 12. do 15. veka i zaista je bila veliki izazov za sve naše učenike i profesore. Zahvaljujem im što su nam darovali ovako divnu izložbu, svim učenicima čiji su radovi ovde, profesorima, njihovim mentorima. Veliku zahvalnost dugujemo i profesorkama Dragani Mališić Marković i Mini Stupar koje su autorke postavke. U današnjem svetu vizualizacije i savremene komunikacije postoji sve veće interesovanje za ornament. Ovom izložbom naša škola spaja prošlost i budućnost na najlepši mogući način, što i jeste naša misija- podvukla je Đokićeva, dok je učenica četvrtog razreda Hrstina Rajković navela da, osim što lepo izgleda, isti ornament može da se koristi na različite načine i oboji na slikama.

-Mnogo nam se svidelo što isti ornament može da koristi više nas iz više smerova u našoj školi, čak i da vezemo- objasnila je ona.

Otvaranje izložbe upriličio je nastup učenica iz hora pod upravom profesorke Slađane Nikolić. Zainteresovani će ispirativne učeničke radove u originalnoj postavci koja odgovara senzibilitetu mladih autora moći da pogledaju u galeriji Biblioteke šabačke do 10. aprila.

D.Dimitrijević

Exit mobile version