Sopotnica biser prirode

Planinarstvo

Da je Sopotnica, predeo planine Jadovnik, biser prirode, u to su se mogli uveriti šabački planinari, koji su poslednji vikend, maja meseca ove godine, proveli na terenima planine Jadovnik, do koga se može stići od Prijepolja, odakle su stigli šabački planinari, ili pak iz Sjenice. Brojni planinari i zaljubljenici u prirodu, za Jadovnik kažu da su to merdevine za nebo!

U središnjem delu Jadovnika, na nadmorskoj visini od 1.000m, podignut je planinarski dom, kategorisan sa četiri zvezdice od PS Srbije. Planinarski dom je udaljen od Prijepolja 17 km i njemu se prilazi iz sela Lučice, odakle vodi krivudavi asfaltni put u dužini od 5 km. Put je na više mesta oštećen i nebezbedan za saobraćaj, sa brojnim krivinama na kojima nije moguće proći autobusom, koji ima preko 30 sedišta! U pomenuti objekat, šabački planinari, članovi PSD „Cer“, ušli su u petak 28. maja 2021. god. u kasnim večernjim satima. Dom je bio zagrejan, što je prijalo pridošlim gostima, u prohladnoj noći.

U ranim jutarnjim časovima, šabački planinari, razdeljeni u dve grupe, prema fizičkoj spremnosti za predviđene aktivnosti, kreću svako svojim putem. Najspremniji, njih 15-tak, kreću ka najvišem vrhu planine, ka Katuniću, udaljen od doma 14 km, koji se nalazi na visini od 1.733 m. To je planinarski izazov i strepnja!

Druga ekipa, koju čini preko 20. planinara, kreće ka vrhu Fijulj, koji je za par stotina niži od Katunića, do koga je potrebno ispešačiti, u jednom pravcu sedam kilometara, podno koga je izvor ili jedno od niza vrela, koja čine Sopotničku reku, koja nakon pet kilometara se uliva u reku Lim. Nakon osmo časovnog uspona, do vrha Katunić, u planinarski dom pristigla je grupa koju je predvodio Darko Sloboda, dok se znatno ranije vratila grupa sa vrha Fijulj. U svom povratku, ka domu, obe grupe obišle su slapove reke Sopotnice, koji predstavljaju jedinstven dragulj toga područja i cele Srbije, radi čega je ceo teren tog predela proglašen Nacionalnim parkom prirode, prve kategorije. Ovu lepotu, donekle će bolje dočarati priložena fotografija nego bilo koje opisne reči.

U subotu veče, 29. maja, za šabačke planinare pripremljena je večera, jagnje pečeno na ražnju sa šest pilića, koji su pečeni u jagnjećem pretopu. Zamislite kakav je to ukus. Potom je usledila zabava…

Predhodni dan, subota, bio je po želji za planinare, za razliku od nedeljnog dana, koji je bio u magli, sa obilnom kišom, usled čega je izostala poseta Uvačkom jezeru, pa su Šapčani promenili plan aktivnosti, kada su posetili Srpski srednjovekovni manastir Mileševu, osnovan 1219. g. koga je podigao princ Vladislav, sin kralja Stefana Prvovenčanog i unuk Stefana Nemanje, velikog župana u kome je krunisan 1377. g. Stefan Tvrtko Kotromanić, za kralja Bosne i Srbije… Freske manastira Mileševe ubrajaju se u  najvrednija ostvarenja 13. veka, među kojima posebno mesto zauzima freska „Beli Anđeo“. U priprati manastira, koji je dogradio kralj Vladislav 1235. g.  položio je mošti svoga strica Sv. Save, koje su Turci 1594. g. preneli u Beograd, na Vračar, a potom spalili, kako bi na taj način slomili srpski duh!

Na proputovanju, od Mileševe ka Šapcu, Šapčani su odseli na Zlataru, kod manastira, posvećen svetitelju Kozmi i Damjanu, od koga je  za 2 km. udaljen najviši vrh Zlatara – Golo Brdo 1627. mnv, a potom je usledila poseta Tari, gde su Šapčani našli osveženje sladoledom u hotelu „Omorika“. Nije izostala poseta, sa dužim odmorom, ni u Banji Koviljači, na ovom trodnevnom putovanju.

Ovom prilikom posebnu zahvalnost izrazio bih našem podmlatku na izvanrednoj disciplini i izdržljivoati pri usponu na Jadovnik, a to su: Filip, star 11 godina i njegova sestra Iva, stara 8 godina, učenici OŠ „Nikolaj Velimirović, zatim Vanja Manjenčić 8 godina, učenica OŠ „Nata Jeličić“ i Relja Marković 8 g. učenik OŠ „N. Velimirović“ iz Šapca.

M.BOTIĆ

Exit mobile version