Šokantna završnica

OSMO KOLO VATERPOLO REGIONALNE A-1, “TRIGLAV” LIGE

VK “Šabac” – VK “Crvena zvezda” (Beograd) 10:9 (2:4; 4:1; 3:2; 1:2)

Gradski bazen, Sudije: Ivan Raković, Vuk Milović. Delegat: Nikola Marjanović.

Isključenja: VK “Šabac” 14, VK “Crvena zvezda” 11.

VK “Šabac”: Radoslav Filipović, Aleksandar Eraković, Nikola Marković (2), Mihajlo Repanović, Chancellor Ramirez, Dušan Vasić (2), Dragoljub Rogač, Marko Ilić, Ognjen Vasović, Đorđe Vučinić (2), Nemanja Matković, Petar Velkić (2), Andrej Vukadinović, Marko Radulović (2). Trener: Miodrag Mirović.

VK “Crvena zvezda”: Vladimir Mišović, Veljko Tankosić (1), Petar Kasum (2), Luka Gligorijević, Žarko Vasin, Vuk Milojević (1), Danilo Adžić (1), Marko Janković (1),  Nikola Rađen, Miloš Vukičević (2), Ivan Gusarov (1), Marko Radović, Viktor Ivanov, Kristijan Šulc. Trener: Igor Milanović.

Igrač utakmice: Radoslav Filipović (VK “Šabac”).

Šabac, 15. novembar – U osmom kolu Regionalne A-1, “Triglav” lige šabački vaterpolisti, u srpskom derbiju kola, savladali su, u košarkaškoj završnici, renomiranog rivala iz Beograda.

Gosti su utakmicu započeli agresivnom igrom i „visokim“ presingom koji nije odgovarao domaćoj ekipi. Posle nekoliko brzopletih napada domaće ekipe poveli su gosti golom Vuka Milojevića. Minut kasnije Nikola Marković izjenačuje rezultat. Usledio je, potom, pad u igri šabačke ekipe što su spretniji gosti iskoristili i preko Danila Adžića i Miloša Vukičevića poveli sa dva gola prednosti. Petnaest sekundi pre karaja prve četvrtine Petar Velkić atraktivnim pogotkom smanjuje rezultat. Međutim, u poslednjoj ekundi prve četvrtine Marko Janković povećava vođstvo gostiju i tim golom kao da je najavio uzbuđnja koja su brojnu šabačku publiku očekivala u nastavku utakmice.

Početak druge četvrtine pripao je domaćinima. Nestvarne odbrane Radoslava Filipovića omogućile su da Dušan Vasić, sa dva uzastopna gola, poravnja rezultat da bi Đorđe Vučinić tri minuta pre kraja druge četvrtine doneo šabačkoj ekipi prvo vođstvo na utakmici. Golom Miloša Vukičevića gosti izjednačuju rezultat a onda opet drama. Dve sekunde pre kraja prvog poluvremena Nikola Marković, atraktivnim golom, ponovo dovodi domaću ekipu u vođstvo na opšte zadovoljstvo publike.

Treća četvrtina ponovo je u znaku domaćina. Radoslav Filipović čini čuda na svom golu i pomaže svojim saigračima da, golovima Đorđa Vučinića i Marka Radulovića, dođu do najveće prednosti na utakmici. Usledili su potom golovi Petra Kasuma i Petra Velkića a onda u samoj završnici nova drma. Dve sekunde pre kraja Nemanja Matković pravi prekršaj za isključenje a spretni Veljko Tankosić sekundu pre kraja ove četvrtine postiže gol za goste i smanjuje razliku na dva gola.

I kako to već postaje pravilo u igri Šapčana u poslednjoj četvrtini ponovo su im se stegle ruke. Smušenos u igri domaćih koriste vaterpolisti „Crvene zvezde“ i golovima Perta Kasuma i Ivana Gusarova poravnavaju rezultat dva i po minuta pre kraja utakmice. I tu počinje završna drama. Nekoliko brzopletih napada na obe strane rezultiraju promašajima a kada domaći vaterpolisti dvadeset sekundi pre kraja nisu iskoristili napad na tribinama je nastao muk. Strepnja da će šabački vaterpolisti izgubiti još jednu skoro dobijenu utakmicu uselila se među šabačke navijače. Ali kada gosti, u poslednjim sekundama, iz izgledne prilike, promašuju gol usledila je opšta radost zbog osvojenog boda. Međutim, tako nije mislio i trener domaće ekipe, Miodrag Mirović. Kao iskusan strateg zatražio je taj aut. Na semaforu je stajalo 1,9 sekundi do kraja. Loptu u ruke uzima junak večerašnje utakmice, golman, Radoslav Filipović i, sa polovine terena, snažnim šutem upućuje je na gol protivnika. Na tom putu lopta pogađa u ruku Marka Radulovića menja pravac i završava u mreži. Eksplozija oduševljenja i radosti na tribinama i među šabačkim vaterpolistima i neverica i suze kod vaterpolista „Crvene zvezde“. I, to je sport.

Na kraju treba napomenuti da je utakmicu posmatralo i tridesetak mladih navijača gostujućeg tima koji su sve vreme vatreno i korektno navijali za svoju ekipu što je za svaku pohvalu. Takođe, osvrnuo bi se, iako to nemam praksu, i na suđenje. Nekim nerazumljivim odlukama, uglavno na štetu domaćina, sudijski par je sebe stavljao u prvi plan i time nepotrebno „zagrevao“ atmosferu.

I ako je ovo bila utakmica“ velikog rizika“ sve je proteklo u najboljem redu a sve pohvale zaslužuju organizatori ove utakmice.

U devetom kolu prvenstva Šapčani, 1. februara 2020. godine, gostuju ekipi „Jadrana“ u Herceg Novom.

Ivan Kovačević

Exit mobile version