Socijalno ne reaguje na pozive, komšije pomažu koliko i kad mogu

MUKE AJKE PLAVIĆ

Zamislite da ste odjednom nepokretni, da ne možete da podignete novac od kojeg bi vam neko kupio životne potrepštine, da nemate nikog na ovom svetu, da ne možete da jedete samostalno, da ne možete da odlazite u toalet, da ne možete da se okrećete na krevetu u koji ste pali pa vam se stvaraju rane, a da na sve to niko od nadležnih ne želi da izađe na teren i pomogne vam. Tako izgledaju poslednja dva meseca Ajke Plavić. Ajka ima 68 godina, živi u Šapcu od socijalne novčane pomoći, a kroz suze je za „Podrinske“ rekla da joj novonastala situacija teško pada, da je ljuta što niko od socijalnih radnika nije došao, ali i da je zahvalna što komšije brinu o njoj. Asan Đelić je jedan od njih, ali i njegova ćerka. On ističe da je sramota kako se radnici Centra za socijalni rad ponašaju prema svojim korisnicima.

 

Komšije

Kako bi joj pomogli da se reši njen problem, Mijo Bazić se čak tri puta obraćao Centru za socijalni rad, ali bezuspešno. Iz Centra za socijalni rad su ih upućivali na zdravstvene ustanova Šapca, a ustanove vraćale „loptu“ Centru. I tako prođoše dva meseca da Ajki sem komšija, koje dolaze svaki drugi ili treći dan, niko ne pomaže.

Kako kažu komšije, samo jednom su im u susret izašle patronažne sestre, i to kako ističu na svoju ruku jer su ih zamolili, i tada je Ajka primila tri injekcije, vinamine i infuziju. Niko drugi ne reaguje, niti, kako kaže Mijo, žele da pomognu. Komšije umesto Ajke nisu mogle da podignu njenu socijalnu pomoć, dva meseca potrepštine su finansirali sami. Uspeli su da nađu kolica, odvezu je ispred Pošte, pozvali radnicu da izađe da je vidi i tako je Ajka dobila svoj novac da može da preživi.

Ajka je zahvalna komšijama što povremeno dođu i pomognu, kaže da svi oni je više finansiraju i više novca su potrošili na nju nego što ona dobije socijalne pomoći koja iznosi 10.350 dinara. Sve obaveze plaća uredno, kaže da ne duguje nikom nište, a da sada gladuje jer ne može da ustane iz kreveta i podigne svoj novac.

Kuća u kojoj Ajka živi prepuštena sama sebi i dobroti komšija

„Podrinske“ ovim putem apeluju na Centar za socijalni rad da se odazove na pozive komšija i Ajkin vapaj. Da socijalni radnik izađe na teren i odluči o daljim koracima kako bi pomogao našoj sugrađanki da se njen problem reši u što kraćem roku.

Isidora Kovačević

Exit mobile version