Smelo birajte svoje zanimanje

Preduzeće SET obeležilo Dan devojčica

Povodom Dana devojčica, preduzeće za inženjering, konsalting, projektovanje i izgradnju SET d.o.o, u saradnji sa Udruženjem poslovnih žena, ugostilo je u četvrtak učenice iz osnovnih škola „Majur“ i „Stojan Novaković“. Manifestacija se tradicionalno održava u cilju afirmacije i podsticaja profesionalnog izbora devojčica. O SET-u, svojoj profesiji i ljubavi prema poslu koji rade govorile su zaposlene Biljana Brajić, Ana Veselinović, Aleksandra Marjanović, Ivana Petrov i Smiljana Marić.

Poseta gradilištu

Nakon prezentacije u sedištu firme, posetile su i gradilište, lokaciju nove zgrade Centar 5 u Masarikovoj ulici, gde su devojčice videle kako iz planova i vizija nastaju rešenja. Arhitekta u SET- u Ivana Petrov izrazila je zadovoljstvo što su povodom značajnog datuma imali priliku da ugoste devojčice iz dve šabačke osnovne škole.

-Kroz prezentacije i druženja imali smo priliku da im pokažemo da žene mogu da uspeju u svim zanimanjima, čak i netipičnim, ako su dovoljno posvećene, vredne i radne. Takođe, žene u SET- u imaju priliku da kroz rad na ranovrsnim projektima mogu stalno da napreduju, uče, rade i ostvare se. Htela bih da poručim svim mladim ljudima da smelo biraju svoje zanimanje, jer, kad volite ono što radite, uvek ćete biti srećni i ostvareni- poručila je Petrov.

Katarina Ivanić iz Majura rekla je da je poseta firmi bila izuzetno zanimljiva i da je imala priliku da se upozna sa profesijom koja bi u budućnosti mogla da bude njen izbor.

Žene nisu slabiji pol

-Čula sam veoma interesantne priče tokom posete firmi i u razgovoru sa zaposlenima. Impresioniralo me to što su žene zaslužne za izvođenje većine radova kojima se preduzeće bavi, što je dokaz da nisu slabiji pol. Kada su se slegli utisci, u meni se probudila želja da u budućnosti postanem arhitekta- navela je Ivanićeva.

Andrijana Ranković iz OŠ  „Stojan Novaković“ sa Letnjikovca istakla je da je imala priliku da se upozna sa spektrom zanimanja koja su uključena u rad preduzeća.

-Iako sebe ne vidim u tom poslu, već u medicinskoj struci, drago mi je što sam imala priliku da se upoznam sa zanimanjima u kojima žene imaju priliku da iskažu svoje sposobnosti- objasnila je ona.

Dan devojčica organizuje se širom sveta poslednjeg četvrtka u aprilu i ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesima i talentima. Program je zamišljen kao dan kada učenice završnih razreda osnovnih škola posećuju izabrane kompanije i tako dobiju priliku da steknu konkretna iskustva, posebno u oblastima u kojima žene profesionalno nisu dovoljno zastupljene, kao što su oblasti tehnologije i prirodnih nauka, sektor informacionih tehnogija, mašinske industrije, građevinarstva, arhitekture i sl. To je idealna prilika da devojčice budu inspirisane pre svega ženama koje su postigle uspeh u svojim karijerama.

D.Dimitrijević

 

 

Exit mobile version