Smanjuje se broj pacijenata u Opštoj bolnici, hospitalizovane 282 osobe

Objekat u Ekonomskoj školi spreman sa pacijente sa lakšim tegobama

U kovid ambulanti Doma zdravlja obavljeno je 259 pregleda, među kojima je 88 prvih. Od 103 jučerašnja prva pregleda 40 lica je pozitivno. U Opštoj bolnici hospitalizovano je 282 pacijenta, evidentiran je 21 otpust i 17 prijema, devet osoba je na respiratoru, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.  

U kovid ambulanti pregledano je 159 osoba u prvoj, 100 u drugoj smeni, urađen 171 kontrolni pregled i retestirano 53. Od 150 testiranih 22. jula 53 lica su pozitivna, 49 iz Šapca i četiri iz Beograda, Rume, Vladimiraca i  Loznice. Među njima je devet retestiranih.

-Na sastanku održanom 21. jula sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, zamenikom direktora Urgentnog centra hirurgom dr Dušanom Jovanovićem i predstavnikom Ministarstva odbrane generalom Uglješom Jovičićem dogovorena je dužnost svake zdravstene ustanove. Obaveza Doma zdravlja da obezbedi kadar koji će raditi u privremenoj bolnici, pa je juče određeno šest lekara, 12 medicinskih sestara i šest higijeničarki za privremenu bolnicu u Ekonomskoj školi. Tu će biti smešteni pacijenti koji se otpuštaju iz Opšte bolnice, u fazi regresije bolesti. Biće pod zdravstvenim nadzorom i u skladu sa stanjem otpuštani nakon lekarske procene. U slučaju pogoršanja pacijente će vozači Doma zdravlja transportovati u kovid bolnicu, gde će biti na konsultaciji kod njihovih specijalista. Danas smo imali obuku za oblačenje i svlačenje zaštitne opreme. Edukaciju su vršili specijalizanti Zavoda i viša medicinska sestra. Razgovarali smo sa koordinatorom privremene bolnice dr Žarkom Mićovićem- potpukovnikom sa Vojno- medicinske akademije- navela je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Komunalna milicija juče je uručila 103 rešenja sanitarne inspekcije o izolaciji, a u ubrzanju celog postupka pomažu i radnici Gradske uprave. Policijska uprava Šabac kontrolisala je 1.575 lica telefonskim pozivom, a 29 lica nenajavljeno posetila na adresi stanovanja. Svi su poštovali mere izolacije, izvestio je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

-Odeljenje komunalne milicije vršilo je pojačan nadzor nad letnjim baštama i sprovođenjem obaveznih naredbi koje ugostitelji i sugrađani moraju da poštuju. Deljena je uredba republičkog štaba, član 9a, kako bi se ugostitelji podsetili na obaveze. Delovano je preventivno, nije izrečena nijedna sankcija, samo opomene- rekao je Vasić.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović napomenuo je da je potpukovnik Mićović danas u obilasku privremene bolnice ocenio je da je ona jedna od trenutno najboljih u Srbiji. Govorio je i o inicijativi za pojačano testiranje kontakata.

-Imamo prosečno jedan i po kontakt na jednog obolelog. Od 1.000 obolelih u prethodnih 20 dana 184 nije imalo nijednog kontakta, 208 jednog, 185 dva kontakta. Ponudili smo pomoć Zavodu u evidentiranju kontakata i Gradska uprava u saradnji sa Policijskom upravom radi na pojačanom evidentiranju kontakata. Paralelno smo predložili novu proceduru za koju tražimo saglasnost Svetske zdravstvene organizacije da se sagledaju kontakti i omogući da se zdravi uključe u redovan život. Jedini način da se zaraza savlada je da se bolesni odvoje od zdravih. Time ćemo broj nadziranih lica smanjiti, a lica koja se vraćaju redovnom životu povećati. To je dobro za zajednicu i njen ekonomski status- zaključio je Zelenović.

D.Dimitrijević

Exit mobile version