Slike koje je svet već video

SAMOSTALNA IZLOŽBA DRAGOSLAVE DRAGICE STANKOVIĆ

Dragoslava Dragica Stanković (1950), članica šabačkog Udruženja likovnih stvaralaca „Krug 10“, publici se predstavila 27. aprila. U galeriji smeštenoj u prizemlju Tržnog centra „Tina“ priredila je 37. samostalnu izložbu, koja je obuhvatila 35 koloritnih radova svih formata a svečano otvaranje okupilo je tridesetak ljubitelja umetnosti. Postavku je otvorila istoričarka umetnosti Ivanka Trifunović i u kratkom obraćanju prisutnima odala priznanje slikarki, a na znalački postavljenim radovima Branku Bursaću i Miodragu Gašiću Galu.

Istoričarka umetnosti istakla je talenat, slikarsko umeće i hrabrost umetnice da se kao autodidakt uhvati u koštac i sa tehnikama koje ne poznaje. Odgonetnula je i zašto publiku privlače slike Šapčanke, koju su već upoznali svetski galeristi i čiji je životni san ispunjen pre sedam godina kada se predstavila u njujorškoj Galeriji „Artefact“.

„Dragoslava Dragica Stanković voli da slika i uporno i hrabro eksperimentiše, kombinuje i komponuje, a pošto to čini talentovano i osmišljeno – svako traži sebe u njenom ljubičastom nebu, žitnom polju, snežnom pejzažu ili vodenoj površni“, istakla je Ivanka Trifunović.

A kada je prvi put videla Stankovićkine slike, naglasila je, znala je da će preći granicu naše zemlje a da je dobro procenila svedoče izložbe priređene na svim kontinentima, nagrade i setifikati sa domaćih i međunarodnih likovnih smotri. To potvrđuje i najnovije priznanje, „Oskar vizuelne umetnosti“, koji će Šapčanka uskoro primiti u Njujorku i uvrstiti se među 60 najboljih na svetu.

Početak i kraj svečanog otvaranja izložbe, inače, protekli su u znaku sestara Zablećanski, bliznakinja Biljane i Svetlane, vaspitačica po obrazovanju, svestranih dama, koje pevaju, pišu i slikaju. Publiku u Galeriji „Kruga 10“ one su obradovale izvođenjem numera „Kićani slavuji“ i „Božano kerko“, ali i pesmom „Čežnja“ koju je njihov otac Dragoljub svojevremeno posvetio supruzi Ivanki.

Slike Dragoslave Dragice Stanković, Gluščanke po rođenju i Šapčanke po životu i radu, zainteresovani mogu da vide do sredine maja.

Tekst i foto: Ž. V. 

Exit mobile version