Slika rečnog dna – uslov uređenja priobalja Save

img_3193_resize-1 Snimanje dela rečnog korita reke Save kod Šapca obavljeno je prošlog 14. januara. Reč je o deonici dužine 4,5 kilometra od železničkog mosta do Centralnog obodnog kanala. Posao se obavlja multibim uređajem Geoswath Plus, namenjenim za snimanje u plitkim i srednjim vodama. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović precizirao je da je snimanje rečnog korita prvi korak uređenja toka Save.

– Nakon snimanja počinjemo iskopavanje i sređivanje priobalja. Šabac je grad koji zaslužuje da ima luku i marinu, i očekujem da realizacija projekta teče po planu. Grad Šabac će oformiti komisiju sačinjenu od ljudi koji najviše vremena provode na reci. Smatram da će njihova iskustva, znanja i sugestije omogućiti da se dobije kvalitetna slika o uređenju priobalja. Zadatak Grada je da obezbedi sve potrebne uslove za uspostavljanje putničkog i teretnog rečnog saobraćaja, ukazao je gradonačelnik Šapca.

Saša Jovanović, saobraćajni inženjer za luke, objasnio je da hidrološko snimanje rečnog dna traje jedan dan, a dobijeni snimci omogućiće sagledavanje stanja reke.

– Ovo snimanje će nam dati sliku izgleda dna reke Save. Na snimcima ćemo videti kompletnu konfiguraciju rečnog dna, kolike su dubine, gde su sprudovi, da li postoje kritična mesta koja moraju odmah da se saniraju. Druga uloga snimanja je da nam omogući realno viđenje lokacija na kojima se mogu graditi luka i marina na Savi. Čišćenje je u planu kada se utvrdi tačno činjenično stanje, naveo je Jovanović.

Kako je istakao Siniša Ivin, inženjer angažovan na snimanju rečnog korita Save, rezultat batimetrijskog merenja multibim opremom je detaljan 3D model terena iz koga je moguće dalje korišćenje podataka, zavisno od planirane upotrebe, u ovom slučaju da bi se utvrdilo stanje dna reke Save.

 

Exit mobile version