„Škole otvorenog srca“ i izložba posvećena ornamentu

Škola primenjenih umetnosti i Medicinska škola  Dr „Andra Jovanović“ obeležile Svetog Savu

Na platou između Škole primenjenih umetnosti i Medicinske škole Dr „Andra Jovanović“, u okviru obeležavanja Dana Svetog Save, učenički parlamenti dveju škola, sedmu godinu zaredom, organizovali su za sugrađane druženje, uz posluženje (voće, pecivo, čaj)  koje svake godine tim povodom  daruju okolne pekare i prodavnice, u okviru manifestacije „Škole otvorenog srca- Medicinska i Umetnička“.

Nakon toga je u galeriji Škole primenjenih umetnosti, uz prigodan program, otvorena svetosavska izložba učenika pod nazivom „Srpski srednjovekovni ornament“, koja obuhvata preko 50 radova, nastalih u različitim tehnikama primenjene umetnosti i dizajna. Osim kopija fresaka manastirskih zadužbina porodice Nemanjić, na izložbi su prikazani radovi u tradicionalnim tehnikama: mozaik, pozlata, grafika, kaligrafija, klesanje u kamenu i vez, ali i savremeni upotrebni predmeti- keramika i asamblaži, inspirisani lepotom i simbolikom srpskih srednjovekovnih ornamenata sa fresaka od 12- 15 veka.

-Zahvalna sam svim učenicma i profesorima koji su nam darovali ovako lepu i raskošnu izložbu, ali ona je samo uvod u jednu još veću izložbu na ovu temu koja nas očekuje krajem marta u Biblioteci šabačkoj. Interesovanje za ornament kao znakovni i likovni fenomen je sve veće u današnjem svetu vizuelne komunikacije, tako da ova izložba zapravo predstavlja i oslikava pravi duh naše škole, a to je spoj tradicije i savremenosti, prošlosti i budućnosti- istakla je direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić.

Kako je rekla učenica Ivana Ekmeščić, želja je bila da pokušaju da navedu ljude da razmišljaju o ornamentu, ne samo kao o ukrasu i šari, nego kao o jednom jezičkom sistemu.

-Da bi se to postiglo, neophodno je proniknuti u način mišljenja i zaključivanja predaka, ne bi li se otkrilo kako su oni svoj svet predstavljali likovnim sredstvima. Naime, značenje mnogih ornamenata, a govori se da ih u svetu ima više od 5.000, do danas je ili promenjeno ili sasvim izgubljeno. Ono što mi  vidimo u nekom ornamentu, razlikuje se od onog što su u njemu videli naši preci- objasnila je Ekmeščić.

Svečanost je upriličio hor na čelu sa profesorkom Slađanom Nikolić, dok je domaćica slave bila profesorka Mina Stupar.

D.Dimitrijević

Exit mobile version