Škola rukometa rasadnik prvoligaških talenata

Vladimir Pavlović, trener ŽRK „Medicinar“

ŽRK „Medicinar“ od avgusta će upisivati nove članove u školu rukometa koja je poslednjih godina iznedrila brojne prvotimke. Ako se ima u vidu da su sve kategorije ovog kluba među prvih dvanaest ekipa u državi, razloga je više nego dovoljno da opredeljenje šabačkih devojčica bude upravo ovaj sport.

-Naša vrata za nove članove su uvek otvorena, ali su nam treninzi do kraja juna, uz mogućnost da u julu budu u Sokolskom domu. Sad ne bi bilo poželjno da dolaze novi članovi, jer neće imati kontinuitet u radu zbog pauze koja sledi. Prošle godine smo imali letnju školu, ali su svi bili na odmorima, pa nismo imali očekivani odziv. U avgustu počinjemo sa redovnim upisom, bićemo na terenima na otvorenom u Sokolskom domu, a od septembra, ako epidemiološka situacija bude stabilna, slede promocije po školama- navodi pomoćni trener prve i trener druge ekipe „Medicinara“ Vladimir Pavlović.

Ciljna grupa su generacije od 2009. do 2014. godišta, ali su dobrodošle i mlađe devojčice koje žele da se oprobaju u ovom sportu. Treninzi su tri puta nedeljno i raspoređuju se po dve generacije u jednu grupu. Budući da je sala Ekonomske škole sada u kovid sistemu, mlađe kategorije treniraju napolju, a zatim će u sportskoj sali „Protić“ ili u OŠ „Jevrem Obrenović“.

Iako rukomet podrazumeva direktan kontakt s protivnikom, što mnoge „na prvu loptu“ plaši, ljubav prema ovom sportu ne prenosi se s generacije na generaciju samo kao deo porodične, već i tradicije samog grada. Bavljenjem rukometom stiču se zdrave navike, razvijaju odgovornost, timski duh i neguje poseban stil života.

-Šabac jeste grad rukometa, a dobar pokazatelj je što prvu i drugu ekipu čine deca iz naše škole. Pre tri godine odlučili smo da uložimo više sredstava u školu rukometa, da okupimo mnogo više dece i prošle godine smo prelomili i napravili kostur tima od rukometašica 2002, 2003, 2004. i 2005.godište. Imamo najmlađu ekipu u Super ligi i sledeće godine, uz neko malo pojačanje, spremni smo da „napadnemo“ jednu od titula, možda ne u prvenstvu, ali u Kupu sigurno- smatra Pavlović.

Sve ekipe „Medicinara“ postižu zapažne rezultate. Druga ekipa se takmiči u Razvojnoj ligi- prva liga centar, gde je generacija 2005/6 godište četvrta. Prvotimke su završile sezonu na devetoj poziciji tabele Super lige, igrale četvrtfinale kupa, a juniorke, kadetkinje i pionirke su se plasirale na završni turnir Državnog prvenstva, među 12 ekipa iz cele Srbije.

-Ulažemo u opremu, putovanja, trudimo se da igraju kvalitetne utakmice. Učestvovali smo na svim državnim takmičenjima i posebnu pažnju posvećujemo školi rukometa, samim tim podstičemo za dalje i našu prvu ekipu. Deset trenera radi u školi rukometa. Poslednje četiri godine, kvalitet rada je podignut na znatno viši nivo, zalaganjem predsednika kluba Bojana Radukića i trenera prvotimki Sandre Fajfrić. Posvećujemo se maksimalno deci, trudimo se da na početku nauče sve što treba, obezbedili smo rekvizite, opremu, paketiće za Novu godinu, putuju na takmičenja, druže se i napreduju kao igrači- podvlači trener Pavlović.

Trenutno klub broji 103 članice, a u svakoj generaciji škole bude između dvanaest i petnaest novoupisanih godišnje. Iako je pandemija sve usporila i otežala rad sportskim klubovima, veruju da će taj broj biti značajno veći kada od septembra počnu promocije po školama, ukljućujući i onu najveću, na glavnom gradskom trgu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version