Situacija u poljoprivredi alarmantna, Vlada da hitno usvoji paket mera

Zbog alarmantne situacije u kojoj su se našli naši poljoprivrednici, šef Poslaničkog kluba Moramo – Zajedno Nebojša Zelenović, uputiće sutra dopis predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić i ministru za poljoprivredu Branislavu Nedimoviću u kome se traži da se hitno donese paket mera kako bi se situacija u poljoprivredi stabilizovala i kako bi poljoprivrednici na jesen imali sredstava za narednu poljoprivrednu godinu. Iako je Vladi prestao mandat, podsećamo da do izbora nove ona može da obavlja neodložne i hitne poslove.

Tim povodom biće održana konferencija za medije u sredu, 31. avgusta, od 13 časova u holu Narodne skupštine Republike Srbije.

Nakon višednevnih razgovora sa poljoprivrednicima širom Srbije, odgovorno tvrdimo da će se većina poljoprivrednih gazdinstava, ukoliko se ne preduzmu hitne mere, naći pred ogromnim problemima koji prete da ugroze funkcionisanje poljoprivrednih gazdinstava i redovno snabdevanje hranom.

Poslanici Moramo-Zajedno smatraju da je nakon 5 meseci od održavanja parlamentarnih izbora, krajnje neodgovorno dalje prolongirati konstituisanje institucija i odlagati neodložne i hitne poslove koje u najavi velikih štednji i nestašica mogu da poremete ekonomsku stabilnosti zemlje.

Paket hitnih mera koji predlaže naša Poslanička grupa Moramo-Zajedno podrazumeva:

  1. Subvencije od 200 evra po hektaru;
  2. Obezbeđivanje goriva za poljoprivrednike bez akcize i PDV-a;
  3. Podrška od 200 evra po hektaru za đubrivo;
  4. Premija mleka od 15 dinara po litru u svim kvartalima;
  5. Isplata svih zaostalih premija, subvencija i kovid naknada poljoprivrednicima do 31.10.2022.

Podsećamo da Republika Srbija u ovom trenutku poljoprivrednicima duguje 300 miliona evra u neisplaćenim subvencijama i davanjima. U vanrednoj i kriznoj situaciji u kojoj se danas nalazi naša poljoprivreda, smatramo da poljoprivrednicima hitno treba isplatiti već obezbeđena sredstva iz budžeta, a novac sa nepotrebnih i rasipničkih megalomanskih projekata kao što je izgradnja stadiona preusmeriti na povećanje budžeta za poljoprivredu u narednoj godini. Srbija ne samo da može da izađe iz problema, već može da postane strateški konkurentna u proizvodnji hrane u Evropi u kojoj su poremećeni lanci snabdevanja.

Zato tražimo da se preduzmu hitni koraci i usvoje predložene mere, kako bi poljoprivrednici mogli dostojanstveno da žive od svog rada i kako bi uvećali svoje prinose i obezbedili dovoljno hrane za sve građane Srbije, ali i za evropsko tržište.

Poslanička grupa Moramo-Zajedno uputiće u najhitnijem roku i  predlog Predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije sa zahtevom za zakazivanje sednice na kojoj će predstavnici Vlade zajedno sa ministrima poljoprivrede, brige o selu i finansija odgovarati na poslanička pitanja u vezi sa aktuelnom temom – Kriza u oblasti poljoprivrede u Republici Srbiji i mere Vlade za njeno rešavanje.

Exit mobile version