Situacija sa vazduhom alarmantna

Razgovor s povodom: Dragan Ivanović iz Udruženja građana “Razum”

Dragan Ivanović iz Udruženja građana “Razum” kaže da se ne bi složio da je zagađenje vazduha u Šapcu i generalno u Srbiji, povećano već da je alarmantna situacija i da deluje kao da zemlja ide putem bez povratka. On ističe i da je cela životna sredina u takvom stanju.

Tokom decembra i januara, kaže Ivanović, povećano aerozagađenje je bilo i očekivano u gradovim zbog kako navodi grejne sezone, saobraćaj i izostanka reakcije nadležnih za životnu sredinu.

Šabac je svoju automatsku mernu stanicu za aerozagađenje dobio 2023. godine a Ivanović kaže da je prednost posedovanja ovog uređaja taj što sada mogu da se prate vrednosti čestica u vazduhu u realnom vremenu. Rezultati sa stanice se mogu koristiti odmah, a kako ističe, ako ništa drugo kao upozorenje za građanke i građane kada do prekoračenja čestica u vazduhu dođe.

Ivanović napominje da je merna stanica dobijena na poklon i da je donatora želeo da ostane anoniman. On ističe da su se kao Udruženje građana, kojima je trenutno glavni cilj popravljanje stanja koje je postalo nepodnišljivo, susreli sa velikim nerazumevanjem nadležnih institucija za realne potrebe građana i građanki Šapca a koja se tiču životne sredine.

UG “Razum” danas poseduje totalno nezavisan server na koji Zavod za javno zdravlje Šabac ne može da utiče iako je po Zakonu Zavod taj koji upravlja i održava merne stanice.  Ono što ih kao Udruženje brine je to što potencijal ovakve merne stanice nije dovoljno iskorišćen, jer pretpostavljaju da Zavod nema dovoljno stručnog kadra za održavanje.

Sama grejna sezona predstavlja opasnost za aerozagađenje posebno u gradovima. Najvise utiču individualna ložišta i goriva koja se koriste. Iz Udruženja građana “Razum” navode da za neke od problema imaju rešenja ali da niko ne želi da se time bavi.

Udruženje građana “Razum” smatra da su veliki problem i izbor mesta za skladištenje tog i takvog uglja kao i pepelišta koja nisu adekvatno obezbeđena. Ivanović kaže da postoji i problem industrijskog zagađenja koje je svoj vrhunac dostiglo u poslednjih nekoliko godina.

Isidora Kovačević

Exit mobile version