Sinoć je jedino u Šapcu komunalna policija privela jedno lice, a bakljade su bile u celoj Srbiji

Zelenović je rekao i da iza tih skupova stoji jedna politička organizacija

Nakon dva dana sa po jednim obolelim, Šabac danas ponovo nema novih slučajeva zaraze virusom COVID 19. Po izveštaju direktora, stanje u Opštoj bolnici je redovno, a Zavod za javno zdravlje redovno dostavlja informacije o obolelim, transportovanim i licima pod posebnim nadzorom. Trenutno je njihov broj 290 i svakodnevno ih pozivaju lekari Doma zdravlja, a komunalna policija dostavlja rešenja na osnovu odluke sanitarne inspekcije. Poslednjih dana nedostaje izveštaj Policijske uprave Šabac, te je gradonačelnik Nebojša Zelenović juče tražio da se dostavi informacija o nadziranim licima i njihovim aktivnostima. Očekuje da će u toku dana izveštaj dobiti, a u suprotnom će zahtev ponoviti, saopšteno je na konferenciji za novinare Gradskog štaba za vanredne situacije.  

Sad je sve na Policiji i Tužilaštvu

Na osnovu velikog broja pritužbi građana tokom prethodnog dana u dogovoru sa načelnicima Gradske uprave i komunalne policije pojačan je rad te službe tokom dana i posebno večeri. Komunalna policija je tokom prethodne večeri izašla po prijavama na nekoliko lokacija i priveli su jedno lice u Mesnoj zajednici Žika Popović. Dostavljen je operativni izveštaj PU Šabac i podneta krivična prijava tužilaštvu u Šapcu protiv N.N. lica koja su palila baklje na krovu zgrade, uznemiravala građane i pobegla sa lica mesta. „Kada se desi da u toku noći bude zapaljen onoliki broj baklji, to ne može biti naivna stvar, a postoje indicije da je sinoćno paljenje baklji politički organizovano i da iza toga stoji neka politička organizacija. Istovremeno, odgovorno tvrdim da se nijedna politička stranka, niti bilo koji pokret koji u gradu Šapcu čini većinu, nije bavio političkom kampanjom, ni političkim delovanjem, za vreme epidemije. U toku večeri sam pozvao načelnika policije koji je rekao da se podnesu prijave, što je i učinjeno“, rekao je Zelenović.

-Nije ovo nekakva bakljada mladih ljudi koji imaju potrebu da iskažu ljubav prema vođi, ovo nije naivna svar. Reč je o nekoliko dela: narušavanje javnog reda i mira, mere policijskog časa i mera za vreme epidemije. I policija i tužilaštvo imaju pune ruke posla. Samo u Šapcu je sinoć komunalna, ne redovna policija, privela jedno lice. U izveštaju stoji da je lice koje je privedeno učestovalo u narušavanju javnog reda i mira na krovu zgrade u Mesnoj zajednici „Žika Popović“, da je bilo u grupi lica kojima nije želeo da otkrije identitet, ali se zna da oni nisu poznati stanarima te zgrade. Oni su u rukama imali oruđa kojima su lupali o gelendere zgrade prlikom trčanja do krova i nazad pevajući navijačke pesme. Nisam čuo da se bilo gde u Srbiji bilo koji organ oglasio, osim što su rekli da treba da se poštuje policijski čas. A svuda su gorele baklje i krovovi, a samo u Šapcu je nekakav organ postupio u skladu sa svojim nadležnostima. Sad je na tužilaštvu i policiji da li će da rade svoj posao ili ne. Verujem da je građanima Šapca sve jasno- naveo je Zelenović i dodao da je tokom vanrednog stanja i epidemije najvažnja solidarnost, vezivno tkivo jedne zajednice, a ona je kod građana Šapca na visokom nivou i događaji koji su se desili juče ne mogu to da pokvare.

Još sedmoro sugrađana u bolnicama

Od juče uzetih 14 uzoraka u COVID ambulanti, svi su negativni. Jutros je odneto 11 uzoraka- pet sa tegobama, dva trudnice kojima je test neophodan pri dolasku na porođaj, jedan zbog prijema na zakazanu hospitalizaciju i tri radi retestiranja. Do sada je za šest takvih pacijenata nakon retestiranja potvrđeno da su izlečeni. Sa Sajma je dovezeno još dva pacijenta, ukupno 59 sugrađana je vraćeno iz Beograda, a još sedmoro je ostalo u svim bolnicama, rekla je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

-Apelujem na sugrađane da prijavljuju kontakte, jer je jako važno da naši lekari kontaktiraju sa njima i daju im savete. Sledi period kada dolazi do popuštanja restriktivnih protivepidemijskih mera, sve je na samoodgovornosti sugrađana, što znači da brinu, ne samo o sebi, nego i o svojim najbližima. To znači da odmah prijave članove porodica i dovedu ih na testiranje, jer je jako važno da asiptomatske bolesnike testiramo i imamo bolji epidemiološki nadzor i kontrolu. Prilikom pregleda bi trebalo da naglase da li su popili paracetamol, radi boljeg uvida u stanje pacijenta- objasnila je dr Stanković.

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić naveo je da je nastavljen nadzor nad primenom zaštitnih mera i pripremane instrukcije za kafiće i ugostiteljske objekte koji počinju sa radom od sutra, kako bi se zadovoljili kriterijumi zaštite korisnika i zaposlenih. To podrazumeva pojačanu dezinfekciju, međusobnu udaljenost od dva metra, a ukoliko ne može da se obezbedi, postavljanje pleksiglasa ili druge barijere. Prevoz, koji u Šapcu kreće 11. maja, biće organizovan tako da se na jedna vrata ulazi, na druga izlazi, sa posebnom dezinfekcijom rukohvata i drugih površina, kao i prilikom ulaska putnika u autobus.

Dragana Dimitrijević

 

Exit mobile version