Sedi, jedan!

Veoma pažljivo pročitao sam novi Pravilnik o ocenjivanju. Naslov kolumne upućen je njegovim autorima. Za ukupnu analizu Pravilnika nedostaje mi prostor, pa i kada bi to bio jedini tekst u „Podrinskim“.

Napisao bih ovde svoje viđenje valjanosti njegovog veoma značajnog dela, naslovljenog sa: „Kriterijumi brojčanog ocenjivanja“. Znake navoda slobodno možete shvatiti i kao njihovu upotrebu u prenosnom, ironičnom značenju.

Na početku poglavlja, u deset tačaka navedeno je šta se očekuje od učenika kome ćemo dati ocenu odličan (5). Dovoljno da odustanete od daljeg čitanja. Poštujući čitaoce, ne bih ih nikako zamarao navođenjem, makar i delom, jedne od ovih deset tačaka. Ono što mi morate verovati je da je sve što tu piše beskrajno uopšteno i neodređeno, pa nikome ne biste mogli da kažete kako se jeste ili nije pridržavao Pravilnika. Važi i za ostale ocene. Dakle, kao da ništa i ne piše.

Za veoma složen i odgovoran proces brojčanog ocenjivanja prosvetari moraju imati i očekuju pomoć, kroz mnogo jasnije i konkretnije, obavezujuće odrednice kriterijuma i načina ocenjivanja. Da li je to moguće, npr. u matematici? Zamoliću za malo strpljenja.

To što očekujemo da učenik ume i zna za bilo koju od postojećih ocena trebalo bi da je definisano i omogućeno valjanom literaturom. U matematičkim zbirkama već postoje tri boje, kojima se zadaci razvrstavaju u lakše, srednje i teže. Možda bi se ovim trima mogle dodati i kategorije sasvim jednostavnih, uvodnih, kao i onih najsloženijih zadataka, koje ne učestvuju u pismenim proverama. Pod uslovom da je to razvrstavanje urađeno stručno i odgovorno, dalje je veoma jednostavno. Pravilnikom bi se nastavnik obavezao da na pismenoj proveri, od pet zadataka dva budu laka, dva srednja i jedan teži. Ocena je određena brojem osvojenih bodova, pri čemu je način bodovanja valjano i jedinstveno utvrđen.

Veoma lako, razumljivo i proverljivo. Takav da je i ceo Pravilnik, koji jednako uvažava i podržava sve učesnike u vaspitno-obrazovnom procesu.

Siguran sam da se u matematici i svim drugim predmetima, poštujući njihove specifičnosti, a na bazi već postojećih, pozitivnih iskustava, valjani kriterijumi brojčanog ocenjivanja, uz malo dobre volje, mogu definisati mnogo jasnijim i konkretnijim rečenicama od postojećih u tom našem nesretnom, novom Pravilniku.

A i da ne mogu, od ovih i ovakvih svakako nema vajde.

Exit mobile version