Sećanje na doktora Milana Novakovića

Na Donjošorskom groblju u Šapcu, 28. maja 2021. godine,  član Gradskog veća za kulturu Miroljub Mijušković, predstavnik šabačke Opšte bolnice ,,Dr Laza K. Lazarević” doktor Milan Pantić i predstavnica Međuopštinskog istorijskog arhiva, viši arhivista Gordana Filipović, položili su cveće na spomenik šabačkom lekaru dr Milanu Novakoviću.

Dr Milan Novaković rođen je 1846. godine u Bočaru u svešteničkoj porodici, a studije medicine pohađao je na Univerzitetu u Beču, gde je diplomirao pre 150 godina. Prve dve godine službovao je u Aranđelovcu, a potom, sve do svoje prerane smrti 1899. godine u Šapcu, gde je i sahranjen.

,,Danas smo položili cveće na spomenik našem lekaru Milanu Novakoviću jer je na današnji dan 1871. godine diplomirao. Bio je upravnik prve šabačke moderne bolnice u kojoj se danas nalazi zgrada Arhiva. Bio je učesnik u Drugom srpsko – turskom ratu, komandir saniteta Šabačke brigade. Njegov potčinjeni bio je dr Laza K. Lazarević. Takođe, još jedan povod zbog kojeg smo ovde je stanje u kojem se nalazi spomenik doktoru Milanu Novakoviću, koji se nakrivio. Na sugestiju naših sugrađana, pokrenuli smo inicijativu da se spomenik vrati u prvobitno stanje. Poštujući baštinu, poštujući tradiciju, poštujući naše stare, mi gradimo put budućim generacijama, a Šabac jeste i biće Grad budućnosti”, kazao je Miroljub Mijušković.

Glumac Slobodan Despotović redovno obilazi spomenik doktoru Milanu Novakoviću.

,,Ovo mesto je bilo usamljeno. O spomeniku niko nije vodio računa. Ovo je pravi trenutak i treba pohvaliti što su se preduzele mere da se ime i delo doktora Milana Novakovića ne zaboravi. On je jedan od prvih lekara koji je došao i ostao u Šapcu”, istakao je Slobodan Despotović.

Javno komunalno preduzeće ,,Stari grad” od ponedeljka će pokrenuti neophodne procedure da bi se spomenik vratio u stanje u kojem treba da bude.

,,Zbog nalegnuća spomenika doktora Milana Novakovića, JKP ,,Stari grad” u saradnji sa Gradskom upravom preduzeće sve neophodne korake za sanaciju. U toku sledeće nedelje izaći će komisija i utvrditi činjenično stanje , a zatim ćemo izvršiti sanaciju i vratiti u prvobitno stanje”, kazao je Nikola Begović, direktor JKP ,,Stari grad”.

www.sabac.rs

Exit mobile version