Savindan obeležen u Šabačkoj gimnaziji

Svečanom akademijom

U Svečanoj sali Šabačke gimnazije obeležen je Savindan svečanom akademijom. Slavski obred služio je njegovo preosveštenstvo episkop šabački Lavrentije, a besedu je govorio dr Dragan Milin, profesor Pravoslavno bogoslovskog fakulteta u Beogradu i sin dr Lazara Milina, jednog od najvecih pravoslavnih teologa, koji je bio veroučitelj u Šabackoj gimnaziji. On je izrazio zadovoljstvo što će bareljef sa likom njegovog oca, koji je tom prilikom otkriven, krasiti prostorije obrazovne ustanove u kojoj je proveo lepe godine svog života.

-Slava je najveća radost svakog srpskog doma, vreme kada se okupljamo, radosno i svečano, da svetitelju zaštitniku ukažemo poštovanje, ljubav i beskrajnu zahvalnost za našu snagu, duhovnu čvrstinu, istrajnost u poslu, veri, idealima, a iskušenja su svakodnevna. Svako vreme je prelomno, svaki dan je presudan. Stalno smo u situaciji da se opredelimo i odlučimo, a greške, makar i slučajne, imaju teške posledice. Biramo između lakog i teškog puta, slobode i straha, istine i laži, požrtvovanosti i samoživosti. Putokaz je jedan jedini- Svetosavlje. Svetosavlje je tajna sreće i spasenja. Bili smo uspešni kada smo ga sledili, a padali smo i posrtali kada smo ga zanemarivali-rekla je direktorka Marijana Isaković.

Prof. dr Dragan Milin naveo je da, iako je prvi put u prostorijama Šabačke gimnazije, o njoj mnogo zna zahvaljujući ocu, koji je redovno, na svakom nedeljnom ručku, prepričavao anegdote iz škole.

-Lazar je sa oduševljenjem predavao u ovoj školi i to svih osam razreda i vrlo je temeljno i ozbiljno se pripremao za svaki čas. Đaci su ga voleli, jer su osećali njegovu ljubav i posvećenost poslu. Među njima su bili i Zaharije Trnavčević, lektor na FDU Branivoj Đorđević, publicista Petar Savković, istoričar umetnosti Sreten Petković, profesor Miloš Božanić, mnogi su se ponosili time što su bili njegovi učenici- podvukao je Milin, zahvaljujući na kraju Gimnaziji na počasti ukazanoj njegovom ocu.

Program je upriličila i dramska sekcija profesorke Snežane Kornaros.

D.Dimitrijević

Exit mobile version