Saradnja Udruženja “MS Šabac” i Opšte bolnice

Pacijenti oboleli od multiple skleroze, za prijem kod specijaliste od danas neće više morati da čekaju u redu na šalterima u Opštoj bolnici “Dr Laza K. Lazarević”. Na inicijativu Udruženja osoba obolelih od multiple skleroze “MS Šabac”, naša zdravstvena ustanova članovima udruženja omogućila je da imaju tretman kao svi ostali pacijenti sa pravom prvenstva. Na svakom šalteru na vidnom mestu istaknute su nalepnice sa logom Udruženja, a pokazivanjem članske kartice, oni će moći preko reda da ostvare svoja prava iz zdravstvene zaštite.

Kako je podsetila prim. dr Snežana Kovačević, pomoćnik direktora za internistički sektor, za pacijente čije zdravstveno stanje ne zahteva hitan prijem, odnosno za one koji dolaze na redovne kontrole kod lekara specijaliste, godinama unazad važi pravilo da prednost na šalterima imaju trudnice, majke sa malom decom i invalidi. Imajući u vidu zdravstvene probleme sa kojima se suočavaju oboleli od multiple skleroze, šabačka bolnica je bez dvoumljenja prihvatila inicijativu udruženja MS Šabac da se njihovim članovima omogući direktan pristup šalterima, kao što je to slučaj sa drugim prioritetnim pacijentima.

– Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, ovo je jedan simboličan način da kao ustanova podržimo takve pacijente. Podsećamo da je Opšta bolnica “Dr Laza K. Lazarević” u Šapcu postala jedan od 14 regionalnih centara na području Srbije za podelu inovativne terapije za multiplu sklerozu. Ovo znači da pacijenti sa područja Mačvanskog okruga ne moraju svakog meseca da putuju u Beograd po svoj lek, nego će moći da ga preuzmu u šabačkoj bolnici. Trenutno 62 pacijenta primaju ovu terapiju. Koristimo priliku i da apelujemo na naše sugrađane da bez obzira da li u javnim ustanovama postoji istaknuto obeležje za prioritetni prolaz, da pokažu empatiju prema ugroženima. Trudnice, majke i staratelji sa decom, invalidi … o svima njima kao društvo moramo da brinemo – istakla je prim. dr Snežana Kovačević.

Marijana Mandić, predsednica Udruženja osoba obolelih od multiple skleroze “MS Šabac”, zahvalila se šabačkoj bolnici što je prihvaćena inicijativa ovog udruženja.

– Mnogo nam znači da više ne moramo da stojimo u redovima i čekamo na šalterima. Većina nas je na imunomodularnoj terapiji, zbog čega ne smemo da budemo izloženi virusima. Sada više nećemo morati da se zadržavamo u redovima gde ima pacijenata zaraženih virusima i uz člansku kartu ćemo odmah završavati šta nam treba – rekla je Marijana Mandić.

www.bolnica015.org.rs

 

Exit mobile version