Saradnja Grada i JVP „Srbijavode“ u izradi strateških projekata zaštite od voda

20160504_133222

Predstavnici Grada Šapca i JVP „Srbijavode“ danas su u prostorijama Gradske uprave održali sastanak na temu zaštita od voda-strateški projekti i aktuelni IPA i prekogranični projekti.

Prema rečima Zvonimira Kocića, glavnog inženjera u JVP „Srbijavode“, reč je o strateškim i razvojnim projektima za zaštitu Mačve. U saradnji sa lokalnom samoupravom u prethodne dve godine pripremljen je projekat za zaštitu Mačve koji obuhvata istočnu zonu, od Drenovca do Čevrntije i deo uz Drinu.

-Međutim, to nije dovoljno i u nastavku, obezbeđenjem dodatnih sredstava iz inostranih fondova, pripremamo strateške projekte. Jedan se odnosi na Drinu, drugi na Savu u zoni Šapca. Ovo je početak, u pitanju su projekti koji traže pripremu, plansku dokumentaciju i čija je vrednost velika, više miliona evra- naveo je Kocić.

Na sastanku je bilo reči o prekograničnom i inovativnom projektu kojim bi trebalo da se reši problem zaštite gradskog područja i odnosi se na deo u zoni postojeće obaloutvrde nizvodno od silosa. Ovo je inicijalni projekat kojim će da se testiraju neka rešenja.

Glavni gradski urbanista Katarina Dubljanin smatra da je sastanak primer koliko je važna saradnja između države i grada.

-Bez Grada ne može ništa da se realizuje. Grad ima dobre projekte i kvalitetne ljude koji će da ih realizuju. Na ovom primeru vidimo da država to prepoznaje- podvukla je ona.

U naznaci je objava tendera za projekat kojim će se rešiti problem koji postoji na Čevrntiji. Početak radova bi trebalo da bude krajem godine, a rok za njihovo izvođenje godinu i po dana. Vrednost projekta je oko deset miliona evra.

D.Dimitrijević

Exit mobile version