Šapčanke prave kiflice po bakinom receptu

Aleksandrine i Jelenine domaće kiflice postale apsolutni hit

Aleksandra Ranković i Jelena Đuđić pamte kiflice koje im je u detinjstvu baka pravila. U jeku pandemije, one su odlučile da bakin recept za kiflice podele sa Šapčanima, te da se upuste u preduzetničke vode. Kako kažu, cilj im je bio da se svi vrate u detinjstvo i prisete starih ukusa i recepata.

Razgovor započinjemo mojim pitanjem „Šta ide u testo“, a Aleksandra i Jelena odlučno rekle su mi „To je naša mala tajna“. Sve ostalo nije tajna. Koriste kvalitetne sastojke, mnogo nadeva i prave ih sa ljubavlju, zato su postale popularne.

U doba komercijalnih testa, koja postanu tvrda nakon 15 minuta što ih izvadimo iz kese, verovatno i recept za uspeh jeste vraćanje starim receptima i tradiciji.

„Kad smo išle u selo, molile smo baku da nam pravi kiflice. Naravno to njoj nikada nije bilo teško, te nam je mesila čak i po ovako paklenim danima i pekla u šporetu na drva. Ja stvarno pamtim taj miris, i to je nešto što mi je obeležilo detinjstvo. I ne, nisam ja jedina, verovatno je svima baka pravila kiflice, ali sada je svima mrsko da te stare recepte upotrebe, mi smo se odlučile da uradimo baš to“, navodi Aleksandra Ranković, jedna od vlasnica pekare.

Jelena i Aleksandra su imale dobru volju, preduzetnički duh i staru bakinu svesku sa receptima u kojoj se nalazio i rukom napisani recept za kiflice. Obe su radile u fabrici, i u jeku pandemije odlučile su se na krupan korak, napustile stalan posao i otvorile svoju malu zanatsku pekaricu.

„Bile smo na poslu, razgovarale, pričale o kiflicama, o testu i došle na ideju da otvorimo pekaru. Dugo smo razgovarale šta bi mogle da radimo zajedno, a da to bude samo naše, da ne moramo da zavisimo od nekog drugog, i tako su nastale „Baka Gagine kiflice“, objašnjava Jelena Đuđić.

Nekada su bake ustajale u cik zore, ložile vatru u starom Smederevcu, i pravile sveže kiflice za doručak koje su plenile mirisom. Svaka domaćica imala je svoju malu tajnu.

„Ovaj posao nije ni malo lak, ustajemo u dva, da bi već od pola tri počele da pravimo kiflice. Do pola šest moramo da napunimo vitrinu sa svežim kiflicama, jer kod nas nema zaleđavanja pa pečenja, tako nisu radile naše bake, pa nećemo ni mi“, Ističe Jelena.

Iako nisu pristale da otkriju recept, degustacijom, utvrdili smo zašto su kiflice tako posebne. Najpre tajna je u mekanom ali ipak hrskavom testu. Zatim, najneobičnija punjenja, te se tako u njihovoj vitrini nalaze kiflice sa urnebesom ili sa suvim mesom, naravno nezaobilazan je i ajvar. Aleksandru smo pitali, da li ona lično ima tajnu kako da kiflice „uvek budu dobre“.

„Morate imati kvalitene sastojke, ali možda i više od toga, za ukusne kiflice morate da budete raspoloženi. Koliko puta ste čuli „nije mi uspelo testo, nešto nisam sva svoja“, e to je potpuna istina, morate da volite to što radite, da ih pravite zato što želite i da uz testo uvek ide ljubav. Sve ostalo ide samo od sebe“, objašnjava Aleksandra Ranković.

Đ. Mijailović

Exit mobile version