Šapčanka stipendista Oksforda

Anja Petrović jedna od tri internacionalna studenta koji imaju punu stipendiju Oksforda:

Anja Petrović, jedna je od troje internacionalnih studenata na Univerzitetu Oksford koji dobijaju punu stipendiju fakulteta. To znači da će ovoj mladoj Šapčanki fakultet plaćati i školarinu i troškove boravka u Engleskoj. Anja je to zaslužila predanim radom i velikim brojem medalja i nagrada koje je do sada osvojila na takmičenjima.

„Sve je počelo još u Osnovnoj školi, kada je učiteljica primetila moj talenat i onda je počela da mi daje dodatne zadatke iz matematike. Meni je to bilo interesantno, i onda su krenula takmičenja. Na takmičenjima sam dobijala pet zadataka i dva sata da razmišljam samo o tome. Tada sam shvatila da to baš volim a stekla sam i neka fina prijateljstva. Nakon matematike je stigla fizika, i to mi se još više dopalo, jer objašnjava neke procese koji nas okružuju“, objašnjava mlada Anja svoje početke druženja sa naukom.

Anja je nakon Osnovne škole završila Matematičku gimnaziju. Nakon toga, svideo joj se način rada na Oksfordu, gde se kako kaže, nastava ne zasniva samo na tome da dođete i odslušate nastavu.

„Na Oksfordu postoji i određena individualna nastava, gde jednom nedeljno imamo individualne časove sa profesorima. na kojima diskutujemo o zadacima. Tako imam najviše prostora da se usavršim, i to me najviše privuklo da upišem Oksford“, navodi Anja Petrović.

Anja je jedna od tri internacionalna studenta koji su dobili punu stipendiju ovog fakulteta.

„To pokazuje da se trud i rad isplate, ovo mi otvara dosta mogućnosti za dalje usavršavanje kao i rad sa najboljim profesorima na svetu“, objašnjava Anja.

Mlada Šapčanka kaže da njena sreća nije dugo trajala kada je čula da je uspela da upiše ovaj prestižan fakultet. Morala je da čeka stipendiju, jer bi bez nje sve palo u vodu.

„Naravno da sam bila srećna kada sam saznala da sam primljena, ali školovanje je za naše uslove preskupo. Ne postoji teorijska šansa da bih mogla sama da finansiram školovanje. Međutim, kada sam dobila obaveštenje da sam dobila punu stipendiju, mojoj sreći nije bilo kraja“, navodi Anja.

Anja Petrović je osvojila dosta nagrada i medalja do sada, kaže da joj je najznačajnija bronza na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi. Sam put u Holandiju na to takmičenje i upoznavanje sa mnogo vršnjaka iz celog sveta, dalo joj je ideju da nastavi svoje školovanje u inostranstvu.

Đ. Mijailović

Exit mobile version