Šapčani požurili u gradski hram knjige

Biblioteka šabačka od ponedeljka radi sa korisnicima uz posebne mere opreza

U prvim satima početka rada sa korisnicima, nakon prekida uslovljenog proglašenjem vanrednog stanja, Biblioteku šabačku posetilo je više od 300 sugrađana. Šapčani kojima je nedostajala knjiga, već u ponedeljak su se upoznali sa novim načinom rada- zaduživanje i razduživanje vrši se na posebnim šalterima, bez ulaska u zgradu, a radno vreme je od osam do 14 sati. Za zaposlene je ono dva sata duže, jer pre i posle početka rada imaju obavezu da, sledeći uputstva prema propisanim merama dezinfekcije, osiguraju bezbedno korišćenje svojih usluga, ali i bezbednost zaposlenih.

Veliki značaj duhovnog leka

Prema uputstvu kolega iz odeljenja za konzervaciju i restauraciju Narodne biblioteke Srbije, knjige će morati da odstoje 72 sata u posebnoj prostoriji, posle toga se dezinfikuju i tek onda vraćaju na police.

Kako je istakla direktorka Jelena Podgorac Jovanović, i u vreme kada nije bilo rada sa korisnicima, zaposleni su bili angažovani na bibliotečko- informativnim i drugim poslovima- katalogizacija, digitalizacija, spremanje depoa, volonterski rad (šivenje maski), kao i komunikacija na društvenim mrežama sa sugrađanima.

-Nismo ni lekari, ni apotekari, već bibliotekari, ali upravo u ova teška vremena se video ogroman i veliki značaj duhovnog leka zvanog knjiga koji u biblioteci možete da dobijete. Na našu i radost naših korisnika ponovo smo počeli da radimo u izmenjenim uslovima. Sugrađani neće moći da ulaze u biblioteku, već će knjige moći da zaduže i razduže preko improvizovanih pultova na našim prozorima. Zamolili smo korisnike još prošle nedelje da dođu sa spremnim spiskom knjiga kako bi sav taj proces kraće trajao i da se naoružaju strpljenjem, jer će ovo teško vreme uskoro proći i omogućićemo im ono što najviše vole- da dođu među police i pogledom obuhvate sve to bogatstvo knjiga koje biblioteka poseduje- poručila je Podgorac Jovanović.

Dva meseca bez knjiga iz Biblioteke za Natašu Starčević nije značilo da neće čitati, jer uvek postoji način da se dođe do dobrog štiva.

Odgovornim ponašanjem do normalizacije života

-Dva meseca sam provela družeći se konstantno sa knjigom, budući da nije biblioteka jedino mesto u kome se snabdevam knjigama, nego i druge čitaonice i prodavnice knjiga. Imala sam tu sreću što sam stekla prijatelje u Biblioteci, tako da sam nekim obilaznim putevima ipak uspevala da dođem do knjiga za čitanje, a zapravo su mi najviše nedostajali zaposleni. Nisu knjige samo ono što se nalazi u zdanju biblioteke, to je zapravo kontakt koji svaki put ostvarim sa bibliotekarkama dolaskom, razgovorima o pročitanom, preporukama i sugestijama šta bi moglo da se pročita- istakla je Starčevićeva.

Tokom posete Biblioteci šabačkoj, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da nema lepše vesti od te da su odmah po najavi početka rada sugrađani u velikom broju počeli da dolaze po knjige.

-Ima li lepše vesti od te da se počne sedmica u kojoj ćemo da vidimo kako će sve ustanove i svi koji su dobili dozvolu da rade da uđu u ovaj izmenjen sistem? Svi treba da se pridržavaju reda. Podelićemo još 30 hiljada maski do kraja nedelje, što je ukupno 200 hiljada od početka podele. Svi imaju dezinfekciona sredstva, dezo barijere, držimo distancu. Zahvaljujem se svim građanima koji rade u institucijama, poštuju mere zaštite i sve mere koje je Štab doneo. Njihovim poštovanjem ispunjavamo solidarnost koju kao ljudi osećamo. Spremnošću, odgovornošću i disciplinom, potrebom da zaštitimo druge i sebe, doći ćemo do toga da život nastavi da se odvija normalnim tokom- podvukao je Zelenović.

Biblioteka je, misleći na svoje korisnike, svima produžila članarine za period u kome nisu bili u mogućnosti da koriste njene usluge.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version