Saopštenje za javnost udruženja: Zaštitimo Jadar i Rađevinu, Earth Thrive i Ekološko udruženje Eko-put Bijeljina

           

Od 5. do 9. aprila u Londonu se u organizaciji Londonske Rudarske Mreže (London mining  Network) održavaju dani akcije protiv kompanije Rio Tinto koja je svojim delatnostima širom sveta dovela do grubih kršenja ljudskih prava i ekoloških katastrofa, pa i jednog građanskog rata.

U petak 9. aprila održava se godišnja Skupština akcionara kompanije Rio Tinto na kojoj će učestvovati predstavnici udruženja Earth Thrive, punopravnog člana Londonske Rudarske Mreže (London Mining Network) i Zaštitimo Jadar i Rađevinu.Tom prilikom ćemo investitorima postaviti pitanja u ime lokalnih zajednica iz Srbije i Bosne i Hercegovine i predočiti da je rudnik litijuma u Jadru nepoželjan, štetan i da ga neće biti.

Propusnice su omogućene zahvaljujući upravo Londonskoj rudarskoj mreži (LMN), a Skupština će se održati onlajn zbog restrikcija uzrokovanih pandemijom.

U okviru dana akcije pod pokroviteljstvom Londonske rudarske mreže predstavljena su četiri tematska filma (o kulturnom nasleđu jadarskog kraja, vodi – prekomernoj upotrebi vode i zagađenju koje je neminovno ukoliko se rudnik otvori, ekocidu, i pljačkanju prirodnih resursa). Na sajtu Londonske rudarske mreže postavljeno je pismo upućeno izvršnom generalnom direktoru kompanije Rio Tinto koje svi zainteresovani mogu poslati mejlom sa sledećeg linka Communities in Serbia want Rio Tinto to LEAVE – London Mining Network

 

Problemi vezani za projekat:

Kao što obrazlažu kolege iz organizacije Eko Put iz Bijeljine – BiH:

“projekat bi doneo još jednu veliku opasnost po vode drinskog sliva a dobro je poznato da su Rio Tintove aktivnosti na puno lokacija dovele do velikog zagađenja voda i zemljišta i do uništavanja biodiverziteta. U slučaju da se projekat dogodi, pitanje nije da li, već KADA će se desiti ekocid i kada ćemo dobiti drinsku vodu zagađenju teškim metalima i sumpornim kiselinama.

Voda znači život i voda nema cenu. Kada ćemo toga postati svesni pitanje je, jer ako smo svesni da nam voda predstavlja goli život zašto se onda trudimo svim silama da je zagađujemo opravdavajući to ekonomskim razlozima i ubeđujući nas sve da je to dobro za nas i za našu decu?”

Negativne posledice na vodu i na okolinu bi doveli i do sloma poljoprivrede u ovom regionu, milenijumske aktivnosti na ovom prostoru sa svetlom budućnošću. Stotine domaćinstava bi ostale bez svoje glavne aktivnosti. Šteta po Prirodu – bezbroj zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta – se ne može proceniti.

Jadar i Rađevina, kao i Podrinje, su regioni sa neprocenjivom Prirodom i kulturnom baštinom, da spomenemo samo “Kulturni predeo Tršić-Tronoša” i planinu Cer sa međunarodno priznatom Važnim prostorom biodiverziteta i ptica “Cer” (Important Biodiversity and Bird Area). Sve ovo bi bilo neposredno ugroženo rudarenjem i preradom usred doline Jadra i deponovanjem otpada u dolini i uzvodno u dolini reke Štavice na Miškovcu.

Projekat se zapravo propagira kao deo “zelene” budućnosti i deo akcije za oporavak klime. Ali iz klimatske krize nas neće izvaditi neutaživo kopanje, industrija i kompanije koje su najodgovornije za trenutno masovno izumiranje vrsta i kolaps ekosistema. Ne možemo jedan ekocid da zamenimo drugom vrstom ekocida i to onda zovemo ‘zelenom’ inicijativom!

Zato se pridružujemo i pozivamo sve zajednice širom Evrope i sveta da se suprotstave projektu eksploatacije u dolini Jadra i svim projektima “zelenog kapitalizma” koji ne poštuju ljudska prava i Prirodu. I zalažemo se za prave načine razvoja koji stavljaju održivu proizvodnju hrane, očuvanje i negovanje Prirode i Kulture kao pravu ekološku inicijativu.

 

Medijski materijal:

  1. dan Erasing indeginous culture (potencijalno uništenje kulturnog nasleđe) Day 1 – Jadar – Cultural Heritage on Vimeo
  2. dan water stress (potencijalna prekomerna upotreba i zagađenje vode) Day 2 – Jadar – Water Stress on Vimeo
  3. dan ecocide (potencijalno uništavanje prirode) Day 3 – Jadar – Ecocide on Vimeo
  4. dan looting and plundering (potencijalno pljačkanje resursa) Day 4 – Jadar – Plunder on Vimeo

 

U saradnji sa London Mining Network urađena je alternativna vremenska linija Rio Tinta Rio Tinto Alternative Timeline – London Mining Network

 

U saradnji sa Center for Biological Diversity urađena je mapa ekocida i kršenja ljudskih prava RT

Center for Biological Diversity

Exit mobile version