Saopštenje za javnost povodom ulaganja ustavne inicijative protiv Prostornog plana Grada Loznice u delu koji se odnosi na inkorporaciju Prostornog plana područja posebne namene za projekat Jadar u Prostorni plan Grada Loznice i najnovijeg uvida u do sada neobjavljena dokumenta o projektu Jadar

23.11.2021.godine

 

Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji i Zaštitimo Jadar i Rađevinu ulažu Ustavnu inicijativu protiv odluke Grada Loznice da u Prostorni plan grada „ucrta“ projekat eksploatacije i obrade rude jadarita, a protivno Ustavu i zakonima Republike Srbije, a posebno u delu koji se odnosi na obavezu izrade Stratešku procenu uticaja na životnu sredinu čime je ovaj Prostorni plan na težak način prekršio pozitivnu regulativu Republike Srbije. U isto vreme ovaj Prostorni plan takođe nije urađen u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji odnosno Pravilnikom o postupku izrade prostornih planova.

Ovakva naizgled formalna nepravilnost odražava dublju i svim građanima Republike Srbije jasnu nameru Vlade Republike Srbije da svim sredstvima uz svesno i namerno kršenje Ustava RS i pozitivnih regulativa omogući protivzakonito i protivustavno otvaranje ovog destruktivnog i po život i budućnost Srbije smrtonosnog projekta.

Ovim putem upozoravamo da se ustavnost ovog projekta u delu koji se odnosi na omogućavanje proglašenja javnog interesa za privatne rudarske projekt koje proglašenje omogućava protivustavni Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima već nalazi na razmatranju ustavnom sudu koji zahtev za ocenu ustavnosti je ova Koalicija skupa sa Zaštitimo Jadar i Rađevinu već uložila 3. marta 2021. Sada je potpuno jasno da je naša Ustavna inicijativa koju smo tada uložili, a koja se odnosila na protivustavnost mogućnosti proglašenja javnog interesa i eksproprijacije za privatne rudarske i druge projekte zapravo prorekla situaciju u kojoj se danas nalazimo kada Parlament RS na protivustavan i nedemokratski način hoće da usvoji novi zakon o eksproprijaciji koji će pravno nasilje kakvo vrši za račun Rio Tinta proširiti i na sve druge privatne rudarske kompanije i druge vrste delatnosti.

Ovim saopštenjem zahtevamo :

od Vlade RS da povuče iz procedure Zakon o eksproprijaciji i da onemogući proglašavanje javnog interesa za privatne, a posebno rudarske projekte

Da se van snage stavi Prostorni plan Grada Loznice ali isto tako i Plana posebne namene za projekat Jadar

Da Ustavni sud konačno pozabavi protivustavnošću Zakona o rudarstvu u delu koji omogućava proglašenje javnog interesa za privatne rudarske projekte i da ovakva proglašenja javnog interesa stavi van snage

Iako smo više puta do sad tražili da kompanija i Vlada RS stave na javni uvid svu dokumentaciju i tehničke podatke koji se tiču projekta Jadar, to se nikad nije desilo čime su konstantno kršena prava građana Srbije na učešće u donošenju odluka vezano za projekte koji mogu imati uticaja na životnu sredinu, te pravo na pravednu, prethodnu i slobodnu konsultaciju kao i pravo na odlučivanje. Zahvaljujući savesnim pojedincima iz kompanije, došli smo u posed potpune dokumentacije kako o rudniku, tako i o postrojenju za ekstrakciju i preradu litijuma, što ne sam oda je potvrdilo naše sumnje nego nam i dokazalo da se ovaj projekat pod hitno mora trajno ukinuti. Iz dokumenata se jasno vidi da sama kompanija ni nakon 20 godina nije uspela da projekat privede kraju niti da reši brojne probleme. Iako se u Prostornom planu područja posebne namene za projekat Jadar nigde ne spominje žiotni vek rudnika, mada je direktorka Rio Sava eksplorejšn, Vesna Prodanović u svojim javnim nastupima navodila životni vek od 60 godina, iz dokumenata se jasno vidi da je planirani životni vek rudnika 97 godina. Iz prepiske zaposlenih, jasno je da kompaniju ne interesuje posebno uticaj na lokalno stanivništvo i da se svim problemima bave na nivou „smanjiti koliko je moguće“ negativne efekte koje je apsolutno nemoguće izbeći. O drugim saznanjima na osnovu pomenute dokumentacije biće više reči u narednom periodu.

Problem u kome se nalazimo sa projektom Jadar kao i ostalim planiranim istraživanjima litijuma u zemlji jeste direktan produkt lažne „zelene“ agende EU koja na taj način promoviše destruktivne projekte a sve pod izgovorom „zelene“ tranzicije i neophodnosti tretiranja klimatskih promena na pomenuti način. U ovoj situaciji se nalazimo upravo zahvaljujući ekstraktivizmu i odbijamo da budemo još jedna žrtvena zona Globalnog juga. U to ime, zahtevamo da se prestane sa lažnom naracijom domaćih tzv. zelenih stranaka koje osim što podržavaju lažno rešenje kroz „zelenu“ agendu, na velika vrata u Srbij uvode zagovornike destruktivnih projekata i konkretno lobiste ne samo kompanije Rio Tinto, nego lobiste svih projekata vezanih za litijum. Litijum nije nezamenljiv u „zelenoj“ agendi što smo više puta do sad jasno pokazali i zbog toga mora biti izbačen sa liste strateški važnih projekata.

S tim u vezi, svi oni koji planiraju da se u Srbiji bave politikom, a posebno ekologijom, moraju se pre svega edukovati i prestati sa promocijom zelene liberalne ideologije i njenih evropskih predstavnika, makar koliko se zeleni liberali sakrivali, oni jesu liberali čija ideologija je upravo i dovela do ovakve klimatske, ekološke i socijalne katastrofe u kojoj se planeta nalazi.

Sve u svemu, naši zahtevi:

  1. Stavljanje van snage svih postornih planova vezanih za projekat Jadar
  2. Zabrana proglašavanja javnog interesa za privatne, rudarske, infrastrukturne i druge projekte
  3. Odbacivanje protivustavnog predloga Zakona o eksproprijaciji
  4. Stavljanje van snage Zakona o rudarstvu i njegovih izmena
  5. Stavljanje van snage novog Zakona o referendumu
Exit mobile version