Saopštenje za javnost Fudbalskog kluba „Mačva“ Šabac

Povodom novinskih natpisa od prethodne sedmice, u kojima je u negativnom i nesportskom kontekstu, od strane pojedinih funkcionera Fudbalskog saveza Srbije, pominjano ime, između ostalih i Fudbalskog kluba  „Mačva“ Šabac,  Uprava kluba u saopstenju za javnost ističe da je zatečena objavljenim informacijama.

„U listu „Sportski žurnal“ od 16.decembra, navodi se da je komesar za takmičenje prvoligaša,  Branko Stojaković, na startu ispitivanja nesportskih radnji na mečevima lige,  prijavio dva sporna meča, od kojih je navodno učesnik jednog od njih i FK“Mačva“. Kategorički odbacujemo bilo kakve indicije u pogledu nesportskog ponašanja našeg kluba, u bilo kom obliku. Sve naše pobede i poraze smo zaradili isklјučivo na sportskom terenu, u fer i poštenoj sportskoj borbi, pridržavajući se pravila igre, Statuta, pravilnika, direktiva i odluka Saveza, FSS, UEFA i FIFA, kao i zakonske regulative u oblasti sporta u Republici Srbiji. Tako je bilo i kada smo nažalost ispali iz Prve lige Srbije, a tako je bilo i kada smo se vratili u nju.

Nije nam jasno, da li je zaista od strane komesara za takmičenje data ovakva izjava i pokrenut bilo kakav postupak, kao i na čemu je zasnovana bilo kakva sumnja, jer napominjemo, da nas ovim ili bilo kakvim sličnim povodom, nijedan organ Fudbalskog saveza Srbije  nikada nije kontaktirao, niti bilo šta od nas tražio, tako da osim novinskih natpisa, dalјih saznanja i nemamo. Imajući u vidu da se naš klub u novinskim člancima pominje u kontekstu nameštanja utakmica u jesenjoj sezoni, nakon konsultacije sa našim pravnim timom, iz Advokatske kancelarije Borović iz Beograda, nesporno proističe da eventualno takvo ponašanje od strane sportskih radnika predstavlјa krivično delo iz člana 208-b Krivičnog zakonika Republike Srbije, koje se goni po službenoj dužnosti i za koje svaki građanin Srbije ima obavezu da ga prijavi nadležnim organima. Neprijavlјivanje ovakvog krivičnog dela takođe predstavlјa posebno krivično delo iz člana 332 Krivičnog zakona.

FK „Mačva“ poziva nadležne organe da, ukoliko poseduju bilo kakve indicije u vezi sa nameštanjem fudbalskih utakmica, da odmah i bez odlaganja, obaveste nadležno Tužilaštvo za organizovani kriminal, kako bi se sprovela brza i kvalitetna istraga. U tom postupku  bi svakako FK“Mačva“  aktivno i konstruktivno učestvovao, a sve u cilјu zaštite ugleda našeg kluba i svih zaposlenih u njemu, a pogotovo fudbalera, koji su svaki bod osvojili velikom borbom i zalaganjem na terenu i koje ovakve neistine najviše i pogađaju. Ukoliko nadležni ne postupe tako, o sadržini navedenih tekstova, kao i našim saznanjima, FK „Macva“ će svakako obavestiti Tužilaštvo. Ovim putem pozivamo Fudbalski savez Srbije da u skladu sa članom 64.tačka (i) i (j) Statuta Fudbalskog saveza Srbije, stane u zaštitu našeg kluba i da u tom pravcu komunicira sa javnošću, demantuje objavlјene informacije i učini sve  kako se slični incidenti u budućnosti ne bi ponovili“, navodi se u saopštenju Fudbalskog kluba „Mačva“ Šabac.

Exit mobile version